Bilimsel olarak da kanıtlandı. Kış aylarına girerken mutlaka tüketin. Meğer ne faydaları varmış...

Bilimsel olarak da kanıtlandı. Kış aylarına girerken mutlaka tüketin. Meğer ne faydaları varmış...
Yaz ve kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinden biri olan domatesin, çorbası da özellikle kış aylarında en fazla tüketilen besinler arasında yer alıyor. İşte bilimsel olarak da faydası kanıtlanan domates çorbasının birbirinden önemli faydaları…

Milliyet’in özel haberine göre kış aylarının en fazla tüketilen sebzeler arasında yer alan domatesin, çorbasının da birbirinden farklı faydaları var. Bilimsel olarak da kanıtlanan domates çorbasının özellikle C ve E vitaminlerini içerisinde barındırması nedeniyle antioksidan deposu olduğu biliniyor.

İşte kış aylarının vazgeçilmezi domates çorbasının, insan sağlığına yaptığı birbirinden önemli katkılar:

SON DERECE BESLEYİCİDİR

Domates çorbası, kalorisi düşük olmasının dışında, potasyum, C, K ve A vitaminleri bakımından zengindir. Aynı zamanda sağlığa sayısız faydası olan bol miktarda likopen içerir.

ANTİOKSİDEN AÇISINDAN OLDUKÇA ZENGİN

Domates çorbası, diğer çorbalar arasında likopen, flavonoidler (vücudun minik ordusunu oluşturan antioksidanlar), C ve E vitaminleri de dahil olmak üzere mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Domates çorbası içerek, vücudunuzun bol miktarda antioksidandan yararlanmasını sağlayabilirsiniz.

BİLİM İNSANLARI KANSERE KARŞI ETKİLİ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR

Dometes, yüksek likopen içeriği sayesinde kanserle mücadele açısından bilim insanları tarafından hala incelenmektedir. Yapılan çok sayıda araştırma, özellikle pişmiş domateslerden yüksek likopen alımı ile prostat kanseri riski arasında doğrudan bir ilişki bulmuştur.

Araştırma, likopenin kanser hücresi ölümüne nedenolabileceğini bulmuştur. Ayrıca bu süreçte tümör büyümesini de yavaşlatmıştır. Bunun sonucunda pişmiş domateslerin çiğ domatesten daha güçlü bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.

GÖZ SAĞLIĞINI KORUYOR, CİLDİ GÜZELLEŞTİRİYOR

Domateste bulunan antioksidanlar, beta karoten ve likopen cildinizi zararlı güneş ışkıklarından korur. Karotenoidler ve A vitamini açısından zengin olduğu içinyaşa bağlı görme kaybı riskini azaltır.

KEMİKLERİN YAPISINI GÜÇLENDİRİR

Domatesteki likopen, kemikleri korur ve kırık riskini azaltmaya yardımcı olur. Domates çorbası içerek kemiklerinizi güçlendirebilirsiniz.

KALP HASTALIĞINA YAKALANMA RİSKİNİ AZALTIR

Domates çorbası, karotenoid ve C vitamini içeriği nedeniyle kalp hastalığı için çeşitli risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olur.

ERKEKLERDE SPERM KALİTESİNİ ARTIRIR

Oksidatif stres (hücrelerinizi yaşlandıran, hastalandıran ve hücre yaşam süresini kısaltan biyokimyasal bir süreç), erkek kısırlığının başlıca nedenidir. Yapılan araştırmalar, likopen takviyeleri doğurganlık tedavisini olumlu sonuçlandırmıştır.

Bunun nedeni, likopenin antioksidan özelliğisayesinde daha fazla sağlıklı sperm üretmeye yardımcı olduğu görülmüştür.

Kısırlığı olan 44 erkekte yapılan bir araştırma, domates suyu veya çorbası gibi besinleri tüketmenin, likopen seviyesini önemli ölçüde artırarak sperm hareketliliğinde iyileşme sağladığını buldu.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR

Bir kase domates çorbası, içerdiği karotenoid ve C vitamini sayesinde sizi soğuk algınlığından korur, bağışıklığınızı güçlendirir.

BİLİM TARAFINDAN DESTEKLENMEYEN FAYDALARI DA VAR

Bazı insanlar domates çorbasının sağlığa başka yararları olduğunu da iddia ediyor. Ancak bunlar bilim tarafından desteklenmiyor.

Bu faydalara göz atarsak; saç büyümesini teşvik edebilir, vücuttaki zararlı yağları ortadan kaldırabilir ve kilo vermenize yardımcı olabilir. 

Kaynak: Milliyet- Pembe Nar