Bilimsel olarak kanıtlandı, kan şekerini bile düzenliyor. İşte doğal dezenfektan sirkenin 5 mükemmel faydası

Bilimsel olarak kanıtlandı, kan şekerini bile düzenliyor. İşte doğal dezenfektan sirkenin 5 mükemmel faydası
Korona günlerinde tüketimi daha da artan sirkenin bilimsel olarak kanıtlanmış 5 faydası daha ortaya çıktı. İşte ‘doğal dezenfektan’ olarak adlandırılan sirkenin birbirinden önemli faydaları…

Uzmanlar, özellikle kış aylarında sirke tüketiminin faydalı olduğunu belirtiyor. Ancak sirke, diğer ürünlere benzemiyor. Kullanılırken dikkat edilmesi gereken birçok önemli detay yer alıyor. Milliyet’te yer alan habere göre organik olarak yetiştirilmiş elmalardan yapılan elma sirkesi fermante olduğunda sirkenin kendiliğinden jelimsi bir tabaka gelişir. Buna "sirke anası" denir. Elma sirkesindeki bu ana, onu diğer tüm sirkelerden farklı kılar. Sirkeyi bu hale geldiğinde tüketirseniz olumlu etkilerinden daha iyi yararlanabilirsiniz.

Sirkenin fermante olduğu kabın altında kümelenen bulutlardan da korkmayın; bu sadece doğal olarak meydana gelen pektin ve elma kalıntısıdır. Şimdi gelelim elma sirkesinin size fayda sağlayabileceği bilimsel olarak da kanıtlanmış 5 faydası…

1-Kan şekerini düzenler, Tip 2 diyabet üzerinde etkilidir 

Yüksek kan şekeri, şeker hastalığı olmayanlar için bile büyük bir sorundur. Yüksek kan şekeri, pek çok kronik hastalık ve iltihap ile ilişkili sorunları da beraberinde getirir. Bu nedenle kan şekerimizi normal seviyelerde tutmamız büyük önem taşıyor.

Yoğun karbonhidrat içeren bir yemeğe eklenen elma sirkesi kan şekeri üzerinde düzenleyici etki gösterir. Sirkenin içerisinde bulunan asetik asit, bazı nişasta türlerini emerek kana geçmesini engeller

Bu da kan şekeri seviyelerinizin dengede kalmasını ve dolaylı olarak da kilo almamanızı sağlar.

elma-sirkesi-1.jpg

2- Sindirimi kolaylaştırır, mide ekşimesine ve reflüye iyi gelir 

Mide asidinin artması, mide ekşimesi ve reflüye de beraberinde getirir. Elma sirkesi de mide asidinin sağlıklı üretimini desteklemenin basit ve etkili bir yoludur.

Bu sadece gıdanın etkili bir şekilde parçalanması için değil, aynı zamanda besin emilimi ve sonraki aşamalar için de gereklidir.

Sirkenin, ülseratif kolit tedavisinde de etkili olabileceği düşünülüyor. Yapılan çalışmalar, sirkenin iltihaplanmaya neden olan proteinleri baskılayabildiği ve mikrobiyomu olumlu yönde etkileyebileceğini gösterdi.

3- Yüksek trigliserid ve kolesterolü düşürebilir 

Yüksek trigliserid, LDL (kötü kolesterol) veya total kolesterol seviyelerine sahip olmak sizi kalp krizi veya felç riski ile yüz yüze getirir. Bol su tüketmek, stresi azaltmak, hareketi artırmak, sebzeden zengin beslenmek değerlerinizin normal seviyelere dönmesi için önemlidir.

Bunun yanı sıra elma sirkesinin de hem total kolesterolü hem de trigliseridi doğal olarak düşürdüğünü gösteren çalışmalar var.

elma-sirkesi-1.jpeg

4-Polikistik over sendromu yaşayanlarda yumurtlamaya destek olabilir 

Yapılan bir çalışma 90 ila 110 gün boyunca günlük 15 gram elma sirkesi tüketiminin, yumurtlama üzerinde etkili olabileceğini gösterdi.

Bu, düzensiz adet kanamasının ana nedenlerinden biri olan polikistik over sendromundan (PCOS) muzdarip kadınların ilgisini çekebilir

5-Mikroplara, bakterilere karşı iyi bir koruyucudur 

Elma sirkesinin belki de en bilinen faydalarından biri, 'ana' ve asetik asit içeriği sayesinde mikropları yok edici etki göstermesidir. Dolayısıyla Hipokrat'ın 2 bin yıl önce yara iyileşmesine yardımcı olmak için sirke kullanması şaşırtıcı değil!

Kaynak: Milliyet

 

İlgili Haberler