Bilimsel olarak kanıtlandı! Uzmanı uyardı: Gribe yakalananlar sakın ağzına götürmesin

Bilimsel olarak kanıtlandı! Uzmanı uyardı: Gribe yakalananlar sakın ağzına götürmesin
Kış aylarına girilmesi ile birlikte grip ve korona hasta sayılarında da artış meydana geldi. Uzmanlar, gribe yakalanan kişilerin bazı besinlerden uzak durması gerektiğini belirtiyor. Peki o besinler hangileri? İşte cevabı…

Kış aylarına girilmesi ile birlikte havalar da soğumaya başladı. İnsanların artık daha kapalı ortamlarda bir arada bulunduğu bilenen bir gerçek… Kış aylarında daha iç içe ortamlarda kalan insanlar, etraflarından grip kapabiliyor. Bu yılki kış ayları başlangıcına korona virüsün de eklenmesi ile zor günler yaşanıyor.

Uzmanlar, gribe yakalanan insanların bazı besinlerden uzak durması gerektiğini aktarıyor. Milliyet’in özel haberine göre Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, üst solunum yolu enfeksiyonlarında uzak durulması gereken besinleri sıraladı.

Diyetisyen Aslıhan Altuntaş'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde: 

VÜCUTTA OLUŞAN ŞİKAYETLERDEN SORUMLU

Grip, nezle, farenjit, sinüzit gibi durumlarda doktora başvurulduğunda antihistaminik ilaçlar verilir. Çünkü üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerjilerde vücutta oluşan şikayetlerden sorumlu olan madde histamindir.

Histamin vücutta arttığı zaman bu olumsuz durumlarla karşılaşılır. Dolayısıyla soğuk algınlığı durumlarında histamini azaltacak, histamin içermeyen ya da histamin salınımını artırmayan besinleri tüketmek gerekir.

Bazı besinler doğal olarak histamin içerdiği için histaminin vücutta da artmasına sebep olur. Bazı besinler ise histamini parçalayarak kandaki miktarının artmasına yol açar.

MAYALI ÜRÜNLERDE MEVCUT

Histaminden zengin olan besinlerde ilk sırada mayalı besinler bulunur. En çok mayalı alkollü içkiler uzak durulması gereken içeceklerdir. Mayalı gıdalardan turşu, sirke, yoğurt, ayran histamini ve histaminin vücutta salgılanmasını artırır.

Ancak bunların fayda-zarar dengelerini ayarlamak, tüketimi tamamen kesmek yerine sınırlandırmak, böylece bağışıklığı güçlendirici faydalarından da mahrum kalmamak doğru olacaktır.

Sucuk, pastırma, sosis, salam gibi işlenmiş etler de histaminden zengin gıdalardır. Sadece soğuk algınlığı zamanlarında değil, sağlıklı beslenmek adına da zaten bu işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir.

ESKİ PEYNİRLER DE YARAMIYOR

Peynirler de dikkat edilmesi gereken besinler arasındadır. Özellikle histamin içeriği en yüksek olan eski peynirlerdir. Bu nedenle sert ve pastörize peynirleri günde 60-90 gramı aşmadan tüketmek gerekir.

Sebzelerden de ıspanak, domates ve patlıcan histamin içeriği zengin besinlerdendir.

Ancak sadece soğuk algınlığı durumlarında da olsa bu sebzeleri hiç tüketmemek değil, tüketimini sınırlamak daha doğru olacaktır.

ÇİKOLATA DA ŞİKAYETLERİ ARTIRAN BESİNLER ARASINDA

Çikolata histamin salgılatılmasına yol açtığı için soğuk algınlığı durumlarında çikolata tüketilmemeli. Bunun yanında çikolatanın içerisinde rafine şeker bulunur.  Rafine şekerin histamini artırıcı etkisi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini engelleyici özelliği nedeniyle rafine şeker içeren tüm gıdalardan uzak durulması önemli. 

Kaynak: Milliyet- Pembe Nar