Binlerce sarı yelekli gözaltında!

Binlerce sarı yelekli gözaltında!
Fransa'nın başkenti Paris'te Sarı Yelekliler'in protestoları sürüyor. Fransa İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Lunez, ülke genelinde gözaltına alınan "sarı yelekli" sayısının 974'e yükseldiğini açıkladı.

Fransa'nın başkenti Paris'te Sarı Yelekliler'in günlerdir süren protesto gösterisi sürüyor. Yapılan son açıklamada 974 kişinin gözaltına alındığı bildirilirken, protestolar Belçika ve Hollanda'ya da sıçradı.

Paris’te Sarı Yeleklilerin günlerdir beklenen protestoları başladı. Sarı Yelekliler, Cumhurbaşkanı Macron aleyhine sloganlar atıyor.

Fransa'nın başkenti Paris'teki Champs- Elysees Caddesi'nde polis "Sarı Yeleklilere" biber gazıyla müdahale etmeye başladı.

20181208_2_33820225_39698870_web.jpg

GÖZALTI SAYISI 700'E YÜKSELDİ

Fransa İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Lunez, ülke genelinde gözaltına alınan "sarı yelekli" sayısının 700'e yükseldiğini açıkladı. 

France 2 televizyon kanalına konuşan Lunez, ülke genelinde 31 bin kişinin gösterilere katıldığını duyurdu. 

Lunez, Fransa genelinde 700'den fazla kişinin gözaltına alındığı bilgisini paylaştı.

Fransa'nın başkenti Paris'te Sarı Yeleklilerin düzenleyeceği gösteri öncesi 317 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. 

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, "sarı yeleklilerin" başkent Paris'teki gösterisinde şu ana kadar 514 kişinin gözaltına alındığını, 211 kişinin ise tutuklandığını duyurdu.

BAŞBAKAN PHILIPE'TEN GÖZALTI AÇIKLAMASI

"Sarı yeleklilerin" gösterilerine ilişkin basına açıklamalarda bulunan Philippe, Paris'te gözaltı sayısının 514'e ulaştığını, 211 kişinin ise tutuklandığını belirtti.

Akaryakıt zamları ve kötüleşen ekonomik koşulları protesto eden "sarı yelekliler", sabahın erken saatlerinde Champs-Elysees Caddesi'ne gelmeye başladı.

Polis, göstericilerin üst aramasını yaptıktan sonra caddeye girmesine izin verirken, polis ile eylemciler arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı.

20181208_2_33821762_39702686_web.jpg

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Paris’te açıklama yaptı. Gün boyunca geçmiş eylemlere göre daha yoğun kontrol ve direkt müdahale olacağını belirtti.

Geçen haftaki şiddet olayların tekrarlanmaması için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Ülke genelinde 89 bin polis görevlendirildi. Paris'i ise 8 bin polis ile 12 zırhlı araç koruyor.

20181208_2_33820225_39698872_web.jpg

Paris'in sembollerinden Eyfel Kulesi de gösteriler nedeniyle ziyarete kapalı olacak. Geçen haftaki gösteriler sırasında zarar gören Zafer Takı da kapalı kalmaya devam edecek.

Paris'teki eylemler nedeniyle 30 civarında metro hattı durdurulurken, Champs-Elysees Bulvarı'nın çevresindeki birçok yol ve cadde trafiğe kapalı olacak.

"ATEŞLİ SİLAHLAR DAĞITILABİLİR"

Öte yandan Fransa Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux radikal güçlerin protesto hareketini kullanarak hükümeti devirme girişiminde bulunabileceklerini iddia etti. Griveaux "Ateşli silahların dağıtılabileceğini biliyoruz" dedi.

Le Parisien gazetesine konuşan Griveaux, Sarı Yeleklerin cumhurbaşkanının ikame ettiği Elysee Sarayı'na yürüme planıyla ne amaçlıyor olabilecekleri sorusu üzerine şunları söyledi:

20181208_2_33820225_39698873_web.jpg

"Bu kesinlikle organize. Politize ve radikal unsurlar bu hareketi kullanılacak bir araca dönüştürmek istiyor. Hükümeti devirmek istiyorlar."

İstihbarat ajanlarının protestolar sırasında ateşli silahların yasadışı biçimde dağıtılması ihtimalinin farkında olduğundan söz eden Griveaux, ne yapsalar durduramadıkları protestolarla ilgili 'gerçek göstericilere' bundan sonraki eylemlere katılmaktan geri durmaları çağrısı da yaptı:

"Ateşli silahların dağıtılabileceğini biliyoruz… Gerçek 'Sarı Yelekler' bunlara canlı kalkan olmamalı. Protestolarda hazır bulunanlar polisin kimseyi gözaltına almasına izin vermiyor. Dolayısıyla herkese sorumlu davranma çağrısı yapıyoruz. Benim tavsiyem bu yönde."

20181208_2_33820225_39698871_web.jpg

Griveaux'nün açıklamalarından önce Fransa medyasında yarın düzenlenecek protestoların görülmemiş bir şiddete sahne olabileceği, zira hem radikalleşmiş aşırı sağ hem de aşırı soldan unsurların provokasyonla olayları çığrından çıkarabileceğine dair iddialar yer almıştı.

BELÇİKA'DA 50 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Belçika'nın başkenti Brüksel'de gösteri düzenleyen yüzlerce "sarı yelekli", Avrupa Birliği (AB) kurumlarına doğru yürümeye başladı. 

Brüksel'in merkezi Arts-Loi'da toplanan göstericiler, AB Komisyonu, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nun bulunduğu Schuman bölgesine doğru yürümeye başladı. 

AB Konseyi binası yakınlarında "sarı yelekliler" ve polis karşı karşıya geldi. 

Polis, bölgede yoğun güvenlik önemleri alırken, binaların yakınlarında bulunan sokakların girişlerini dikenli tellerle çevirdi.

Brüksel'de Park metro istasyonu ve Reyers Centre tüneli kapatıldı. 

Gösteriler başlamadan önce Brüksel polisi, 50 kişiyi gözaltına almıştı. 

20181208_2_33821762_39702681_web.jpg

HOLLANDA’DA BAŞBAKAN’A ‘İSTİFA’ ÇAĞRISI

Hollanda'da "sarı yelekliler" yoğunluklu olarak Lahey, Amsterdam ve Rotterdam kentlerinde toplanarak hükümetin istifasını istedi.

"Rutte istifa" ve "Rutte defol git" sloganları atan Hollandalı "sarı yelekliler" Başbakan Mark Rutte'nin istifasını talep etti.

Genellikle ülkedeki aşırı sağcı grupların çağrısı üzerine toplanan "sarı yelekliler", gösterilerde Birleşmiş Milletler Göçmen Paktı, emeklilik yaşı, sağlık ve eğitimdeki pahalılık ve göçmen sorunu gibi konularda hükümetin politikalarını eleştirdi.

Lahey'de meclis önünde toplanan eylemciler, Başbakan Rutte'nin bizzat gelip kendileriyle görüşmesini talep etti.

Rotterdam'da ise Erasmus köprüsünde yaklaşık 150 "sarı yelekli" bir araya geldi.

GÖSTERİLERE 244 BİN KİŞİ KATILDI

Protestoların ilk gününde, İçişleri Bakanı Christophe Castaner, yaptığı yazılı açıklamada, ülke genelinde 2 binden fazla noktada düzenlenen gösterilere yaklaşık 244 bin kişinin katıldığını belirtmiş, çıkan olaylarda 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 106 kişinin yaralandığını ve 38 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı. Castaner, bir protestocunun hayatını kaybetmesinin ardından eylemleri başlatan Jacline Mouraud'unun 'sorumluluklarını üstlenmesini' gerektiğini açıklamış, Jacline Mouraud ise hükümeti ölümden sorumlu olmakla suçlamıştı.

20181208_2_33820225_39698875_web.jpg

Fransız araçlarında kullanılan dizelin fiyatları son 1 yılda ayda yüzde 23 arttı. Bu 2000'lerin başından beri en yüksek rakam olarak değerlendirildi. Jacline Mouraud adlı bir kadının, sosyal medya üzerinden hükümeti eleştirdiği bir video paylaşması, milyonlar tarafından izlenmiş ve sonrasında gösteriler başlamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, ilk günlerde yaptığı açıklamada, protestoları normal karşıladığını ancak bu sorunun gösterilerle değil diyalogla çözülebileceğini söyleyerek, hedeflerinin fosil yakıtlara daha fazla vergi koymak olduğunu söylemiş, şehirdeki hava kirliliğini artıran taşıtlar yerine elektrikli araçlar almak isteyenlere yardımlarda bulunduklarını ifade etmişti.

20181208_2_33821762_39702668_web.jpg

İlgili Haberler