Binlerce üniversite mezunu ancak bekçi olabildi

Binlerce üniversite mezunu ancak bekçi olabildi
İşsizlik tartışmaları sürerken, iş bulamayan binlerce üniversite öğrencisinin son çare olarak bekçiliğe başvurduğu ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı'ndan gelen açıklamaya göre, üniversite mezunu 7 bin 254 kişi bekçi oldu.

Yeniçağ / İSTANBUL

Meclis'te toplanan İçişleri Bakanlığı komisyonunda, gündem maddelerinden biri de son dönemde kimlik sorgulama tartışmaları ile gündemde olan bekçilerdi.

Komisyonda çarşı ve mahalle bekçileri kanununa ilişkin açıklamalarda bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, 2015'de başlayan alımlarla birlikte bekçi sayısının 21 bin 318 kişiye ulaştığını ifade etti.

ÜNİVERSİTELİ BEKÇİ

Bekçilerin eğitim durumuna ilişkin de bilgi veren İnce, mevcut bekçiler arasında lisans üstü mezunu 33, lisans mezunu 7 bin 254, lise mezunu 12 bin 912 ve ortaokul mezunu ise bin 119 kişinin yer aldığını ifade etti.

Bakan Yardımcısı'nın açıkladığı verilerde dikkat çeken ise üniversite mezunlarının sayısının çokluğu oldu. İşsizlik tartışmalarının devam ettiği, üniversiteli işsiz diye bir sınıfın oluştuğu Türkiye gerçeğinde çaresiz kalan 7 bin 254 kişinin bekçilik yolunu tercih ettiği görüldü. Öte yandan lisans üstü bitiren 33 kişinin de işsiz kaldığı için bekçi olduğu belirtildi.

YÜZDE 111 ARTTI

Üniversite mezunu kayıtlı işsiz sayısı özellikle son bir kaç yılda yüksek oranda arttı. 2016 Ağustos ayında 489 bin olan sayı, 2019’un aynı döneminde 1 milyon 34 bine çıktı. Bu da üç yılda üniversite mezunu işsiz sayısının yüzde 111 arttığı anlamına geliyor.

İŞKUR’un son açıkladığı Ağustos verilerine göre 4 milyon 44 bin işsiz arasında yüzde 40,2 ile ilköğretim mezunları (1 milyon 627 bin) ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada yüzde 26,4 ile lise mezunları (1 milyon 68 bin) var. Bunu yüzde 25,6 ile üniversite mezunları takip ediyor.