Bir askeri alan daha imara açılıyor

Bir askeri alan daha imara açılıyor
İstanbul'da boşaltılan askeri araziler bir bir imara açılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda Arnavutköy’de 111 dönümlük askeri alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sanayi tesisi ve depolama alanı ilan edildi.

TOKİ mülkiyetindeki Arnavutköy Hadımköy'deki toplam 202 bin metrekarelik parselin, 111 bin 235 metrekarelik bölümü için hazırlanan çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planı değişiklikleri, Cumhurbaşkanlığı 1 No'lu kararnamesi uyarınca 16 Ocak 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resen onaylandı. Planlar 5 Şubat günü itiraz için askıya çıktı.

Sözcü'de yer alan habere göre, değişikliğe ilişkin plan açıklama raporlarına göre TOKİ'ye ait arazi, İstanbul'un anayasası kabul edilen 2009 tarihli 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'nda  “Askeri Alan ve Askeri Güvenlik Bölgesi” olarak belirlenmişti.

Raporda, askeri alanların kent içerisinde sınır oluşturduğu, kenti oluşturan fonksiyonların bütünlük ilişkisini engellediği belirtilerek plan değişikliğine konu parsel için kentsel gelişim ve nüfus dinamiklerini, yerel şartlarını ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak; dengeli, sağlıklı ve sürdürülebilir bir kent mekanı oluşturmak amacıyla plan değişikliği hazırlandığı kaydedildi. Bu plan değişikliği ile arazinin güneyinde ve doğusunda bulunan alanlarla bütünlük oluşturması için “Sanayi ve Depolama Bölgesi ve Kentsel ve Bölgesel Sosyal Altyapı Alanı” ilan edildiği bildirildi. Raporda, plan değişikliği teklifine konu parselin; askeri alanlardan çıkartılarak “sanayi alanı, sosyal tesis alanı, rekreasyon alanı, dini tesis alanı ve yol alanı” olarak yeniden planlandığı kaydedildi.

YÜKSEKLİK 3 KAT

Alanın 45 bin 406 metrekaresi sanayi alanı,  9 bin 652 metrekaresi sosyal tesis, 48 bin 856 metrekaresi rekreasyon alanı ve 7 bin 319 metrekaresi de yol olarak önerildi. Parselin, doğu kısmında yer alan sık ağaçların bulunduğu alanın dokusunun korunması amacıyla rekreasyon alanı olarak önerildiği, rekreasyon alanı ile bir bütünlük sağlaması amacı ile de parsel alanında sosyal tesis planlandığı belirtildi.

Sosyal tesis alanına kreş, kurs, yurt, çocuk yuvası yapılabilecek. Sanayi tesis ve sosyal tesis alanında inşaat koşulları emsal 1.20, yükseklik 3 kat olarak belirlendi. Rekreasyon alanında emsal 0.05 ve maksimum 4.50 metre yükseklik koşullarında sökülüp takılabilir büfe, WC, çay bahçesi ve otoparklar yapılacak. Planı değiştirilen 431 sayılı parselin komşusu olan 394 numaralı parsel de TOKİ'ye ait.

İlgili Haberler