Bir Çiftlik Bank vakası daha

Bir Çiftlik Bank vakası daha
Çiflik Bank benzeri bir sistemin bu kez İzmir’de kurulduğu anlaşıldı. 4 bine yakın üyeden, yüksek kâr payı vaadi ile milyonlarca lira para toplandı.

Ankara Bala’da 5 bin hayvan kapasiteli çiftlik kurulacağı vaadiyle başlatılan Çiftlik Bank benzeri yapılanın hesaplarına MASAK'ın talebiyle bloke konuldu.

 Şirket CEO’su Tamer Budak ise, yaptığı açıklamada “Hesaplara bloke konulunca üye alımını durdurduk. Kaçmak gibi bir niyetimiz yok. Üyeleri 1 Haziran’da ödeme yapacağız” dedi.

Türkiye genelinde 132 bin 222 kişiden 1 milyar 140 milyon lira toplayan Çiftlik Bank’a benzer bir sistemin İzmir’de kurulduğu anlaşıldı. Geçen yılın ortasında İzmir’de FONS unvanı ile çeşitli A Kazanç Plus, Fons Danışmanlık gibi 4 şirket kuruldu. Gayrimenkul, hayvancılık, enerji alanında yatırım yapılacağı belirtilerek üyeler sisteme dâhil edilmeye başlandı. Üyelere, yapacakları yatırımların bir fonda toplanacağı ve belirlenen alanlara yatırım yapılacağı kaydedildi. Yapılacak yatırım sonrası elde edilen kârın üyelere dağıtılacağı kaydedildi.

Sisteme dâhil olmak için 5 bin TL ile 60 bin TL arasında fiyatı değişen paketlerden birinin alınması gerektiği kaydedildi. "Akik", "Kuvars", "Yakut" "Zümrüt" adı verilen paketlerden birini alanların günlük, aylık ve yıllık kazançlarının ne kadar olacağı belirtiliyor. Safir adı verilen paket için 8 bin, Zümrüt için 32 bin TL'lik bedel belirlenmiş. Sisteme üye kazandırmak için faaliyetlere başlandı. Sisteme yeni üye kazandıranların da belli bir komisyon alacağı açıklandı. Geçen Temmuz ayından itibaren para toplanmaya başlandı. Toplanan paraların bir bölümü ile konut yapımına başlandı.

MASAK TALEP ETTİ

Sisteme yeni üye girişleri bu yılın başında azalmaya başladı. Bu durum, üyelere yapılacak ödemelerin aksamasına neden oldu. Şirket ile ilgili tartışmalar artarken, geçen Mart ayı sonunda şirket hesaplarına, sulh ceza hâkimliği kararı ile bloke konuldu. Bloke kararının, MASAK talebi sonrası konulduğu anlaşıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin FONS şirketlerine yönelik inceleme yaptığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre üyelerden toplanan para miktarı 60 milyon TL seviyesinde. Sisteme para yatıran kişi sayısı ise 4 bin olarak ifade ediliyor.