Bir de başımıza Suriyeli Mafyası çıktı

Amerikan Mafyası, 19. yüzyılda Sicilya'dan gelen İtalyan göç dalgası sonucu ortaya çıktı. Sonraları Napolili, Calabrialı ve diğer İtalyan suç örgütleri Sicilyalılar ile birleşerek Kuzey Amerika'nın çağdaş Pan-İtalyan mafyasını oluşturdular.

Mafya, Amerikalılara maddi ve manevi anlamda yüksek maliyet getirdi. Toplumsal huzur bozuldu. 

Biz de şimdi millet olarak bir yandan pahalılık, işsizlik, geçim sıkıntısı yaşarken, öte yandan Suriyelilerin getirdiği sosyal huzursuzluğu yaşıyoruz.

Basında her gün Suriyelilerle ilgili suç haberleri var. Bazıları;

Konya'da 6 kişinin para ve cep telefonlarını gasp eden 9 kişilik Suriyeli çete çökertildi.

Çocukları dilendiren 12 Suriyeli çete üyesi yakalandı.

Küçükçekmece'de oturan 4 Suriyeli, 21 yaşındaki bir genci kaçırdı.

Aynı çizgide daha binlerce haber...

Suriye'de savaş var. Her savaşta her genç kendi ülkesi ve ideolojisi için savaşır. Bu gençler ülkeleri için savaşıp, bunların ailesi Türkiye'ye gelse, insani değer yargıları içinde yorumlanabilir. Ne var ki ülkesini ve evini bırakıp kaçanları hangi insani değere sığdıracağız?

Yetmedi, birkaç yıl önce fiilen 6 milyon dolayında işsizimiz varken, bir bakan işe alımlarda Suriyelilere öncelik verin dedi.

Yine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Suriyeliler isteseler dahi göndermeyeceklerini, tarımda onlardan yararlanmak gerektiğini söyledi. Gerçekte ise tarımda gizli işsizlik var.

Eğer Suriye'de yaşam tehlikesi varsa, neden bunlar her bayramda Suriye'ye gidiyor. Üstelik Hükümet, Vali organize ediyor. Suriye'ye tatil yapar gibi giriyor ve dönüyorlar.

12 Eylül 2017 tarihli Hürriyet gazetesi haberi "Kurban Bayramı için Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde bulunan Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndan ülkelerine bayramlaşmaya giden 150 bin Suriyeli'den 90 bini döndü. Bayram için verilen izin ile ülkelerine giden Suriyeliler, tatillerini tamamlayarak Türkiye'ye gelmeye devam ediyor.'' şeklindeydi.

Her bayramda aynı olay tekrar ediliyor.

Eğer Suriye'de güvenlik yoksa bunlar neden gidiyor? Güvenlik varsa neden Türkiye'ye geri geliyor?

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı son verilere göre, Türkiye'de kayıt altına alınan Suriyeli sayısı 3 milyon 590 bindir. En çok Suriyeli barındıran şehirler: İstanbul 561 bin, Şanlıurfa 476 bin, Hatay 446 bin, Gaziantep ise 385 bin.

2017 yılında Kilis'in toplam nüfusu 136 bindir. Suriyeli nüfusu ise 131 bindir.

Türkiye neden bunları tutuyor? PKK ve YPG'yi ortadan kaldırmanın nedeni olamaz. Çünkü Türkiye'deki Suriyelilerin yerini PKK ve YPG dolduruyor.

Yeni Akit "Suriyelilere vatandaşlık vermesinin altında yatan gerçek, Suriye bölününce Halep bölgesi Türkmen bölgesi ve Şam'ın bir kısmını Türkiye'ye katmaktır". diyordu. Bugün bu örnekte dış politikada düz mantığın hiçbir zaman tutmadığını, bugün Esad'ın geldiği noktada yaşayarak gördük.

Suriyeliler için iki senaryo var:

Avrupa Birliği'ne ve Avrupalı hükümetlere karşı, pazarlık gücü olarak kullanılıyor;

Seçimlerde oy sağlamak için kullanılıyor;

Bunlar ne kadar doğru bilmiyoruz... Ancak doğru olsalar bile bu kadar sosyal maliyeti hangi kefeye koyacağız?

Suriyelilerin yarattığı sosyal, kültürel, ahlaki, psikolojik sorunlar yanında, bir de Hükümetin açıklamasına göre bunlar için 30 milyar dolar harcandı. Ekonomide istikrar sorunu yaşamakta olduğumuz bugünlerde, bu kadar sosyal maliyet hangi akla, hangi insanlığa sığar?

Yazarın Diğer Yazıları