Bir Nejat Uygur vardı hatırlar mısınız? Ölene kadar güldüren adam

Bir Nejat Uygur vardı hatırlar mısınız? Ölene kadar güldüren adam
Sahneye çıktığı günden bu yana hiçbir şekilde tiyatroyu bırakmayan ve hayatı boyunca kendisini mesleğine adayan Nejat Uygur'un bugün doğum günü.

Nejat Uygur, öğretmen bir annenin ve subay bir babanın üç oğlundan ortancası olarak dünyaya geldi ve usta sanatçı İsmail Dümbüllü tarafından keşfedildi.

Eğitimini Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde tamamlayan Nejat Uygur, ilkokulu Siirt, Ezine ve İntepe'de okudu ve bu dönemde tiyatroya müsamerelerle başladı. Sarıyer, Çanakkale ve Manisa'da ortaokulu tamamladıktan sonra Güzel Sanatlar Akademisi'nin Heykel Bölümü'ne girdi fakat mezun olamadı.

Önce bir süre boks, atletizm, su topu gibi sporlarla ilgilense de tiyatroya olan ilgisini hiçbir zaman kaybetmedi. 1952 yılında ise Necla Uygur ile hayatını birleştirdi.

1998’DE DEVLET SANATÇISI UNVANINI ALDI

13 yıl süren Anadolu turneleri sürecinde sırasıyla Süheyl, Süha, Ahmet, Kemal ve Behzat adlı beş erkek çocukları dünyaya geldi. Süheyl ve Behzat babalarının deyimiyle "armut ağacının dibine düştü" ve tiyatrocu oldu. 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını alan Nejat Uygur, 10 Eylül 2007'de beyin damarlarında oluşan bir tıkanıklık nedeniyle vücudun sol tarafında kısmi felç geçirdi. Sağlık durumuna ilişkin yapılan basın toplantısında Uygur'un sol kolunu hareket ettiremediği, yüzünde kayma olduğu, bacağında biraz hareket olduğu, konuşmasının ise düzgün olduğu ifade edildi.

Usta tiyatrocu Nejat Uygur, uzun süre hastanede tedavi görmesine rağmen 18 Kasım 2013 günü solunum yetmezliği sebebiyle 86 yaşında hayatını kaybetti.

Birçok kuşağı etkileyen ve derin izler bırakan Nejat Uygur, iyi ki geçti bu dünyadan.