Bir şehri İstanbul ki, ABD şirketine fedadır!

Bütün medyada, "Kanal İstanbul'a Amerikalı finans devi talip oldu" diye haberler var. "Money Maker Management" adlı fon yönetimi şirketinin 20 yıllık olduğu söyleniyor ama bugüne kadar hangi işi finanse ettiğine dair bir bilgi yok!

Haberin kaynağı Dünya Gazetesi'nden Aysel Yücel, "Money Maker Management, ABD'nin 7. büyük fon şirketi olarak dünya çapında birçok projeye fonlama yapıyor." diye haber yaptı!

Money Maker Management CEO'su George Ghorayeb de "Dünyanın çeşitli yerlerinde projeleri fonladık." diye bir açıklama yaptı ama verdiği örneğe bakınız:

"Son olarak Lübnan'da 50 milyar dolarlık petrol ve gaz arama projesini fonlamak için devletle anlaşma yaptık. Lübnan devlet başkanının masasından kalkıp Türkiye'ye geldik. Türk hükümeti ile de benzer bir anlaşma yapmaya sıcak bakıyoruz. Devlet desteği olduğu sürece miktarın bizim için önemi yok."

Kimin masasından kalkıp gelmişler?

Türkiye'yi, Telekom üzerinden dolandıran Hariri'nin ülkesinin bugünkü başbakanının masasından!

Çok güçlü bir referans değil mi?

***

Money Maker Management'in dünya medyasına yansıyan bir İnternet sitesinden başka görünür bir eseri yok ama "Amerika Birleşik Devletleri'nin ana bankalarından" kredi sağlamak vaadinde bulunuyor ve devlet garantisi istiyor. Şirket adına konuşanlar 50 milyar Dolar krediden bahsediyor.

ABD'nin ana bankalarından, Türkiye'deki bir projeye 50 milyar Dolar krediyi, siyasi bir sebebi olmadan kimse vermez! Tabii projeyi 49 yıllığına veya 99 yıllığına kendileri veya uygun görecekleri kuruluşlar sürdürecekse daha fazlasını da verebilirler! Yani arka planda siyasi bir hedef olmadan kimse böyle bir projeyi desteklemez.

***

Bilindiği gibi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 20 Eylül 2018'de Yeni Ekonomik Program kapsamında McKinsey Danışmanlık şirketi ile çalışacaklarını duyurmuştu. AKP içinden gelen tepki de büyük olunca Tayyip Erdoğan, "Bakan arkadaşlarımın tamamına söyledim, 'bunlardan fikri olarak dahi danışmanlık hizmeti almayın!' dedim." diye konuyu kapatmıştı.

Ancak 1 Şubat 2017 tarihli, "Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Mehmet Bostan" imzalı belgeyle anlaşmanın daha önce imzalandığı ortaya çıkmıştı. Mehmet Bostan kendisine bağlı kuruluşlara, bütün mali raporlarını McKinsey Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. yetkili proje takımı ile paylaşmaları için emir vermişti.

***

"Varlık Fonu, McKinsey'nin varlığına armağan olsun!" başlığı altında, 26 Ekim 2018 tarihinde, "Varlık Fonu'nun bütün bilgilerinin, McKinsey üzerinden Rothschild'e teslim edilmesinin sebebi nedir?" diye sormuş ve iş adamı arkadaşım Yaşar Canca'nın, yıllar önceki uyarısını hatırlatmıştım:

"Şimdi savaş, dünyanın tapusunu ele geçirmek için sürüyor. Dünyada her yıl Fransa ekonomisinin millî geliri (2.34 trilyon dolar) kadar gelir, sadece faiz yoluyla elde edilmektedir. Bu parayla rekabet etmek neredeyse imkânsızdır. Ülkemizdeki doğal kaynaklar önce bir yerlere adreslenecek, sonra da Anayasa değişikliği ile birlikte işletenlere tapulanacak! Bir kere verin, bakalım bir daha alabilecek misiniz? Millî-muhafazakâr yapının neyi koruduğunu bilmesi lazım. Bunu yapamaz isek içinde yaşadığımız coğrafyadaki dağları, ovaları, göl ve nehirleri elimizden alırlar. Coğrafya elimizden gittiğinde yaşayacak yer aramaya başlarız."

***

Nedim, "Bu şehr-i Sıtanbûl ki bî-misl ü bahâdır, /Bir sengine yek-pâre Acem mülkü fedadır" demiş, yani bir tek taşına bütün İran'ı feda etmiş ama şimdi kanal yapacağız derken İstanbul'u satabilirler!

 

Yazarın Diğer Yazıları