Bir şirketin "ihale başarısı"

Gazetecilikte sık kullanılan deyimlerden biri "fikri takip"tir. Haber yapılan olayın gelişimini de izleyip okuyucuya iletmeyi tanımlar.

Bugün size takibimde olan daha önce hem yazıp hem katıldığım televizyon programında anlattığım bir olay hakkındaki gelişmelerden bilgi vereceğim.

Daha önce Gaziantep Belediyesi'nin torba ihaleleri başlıklı bir makale yazmış ve ihalelerdeki bazı çarpıklıkları gündeme getirmiştim. Yazı içeriğinde bir firmadan bahsetmiş ve takipçi olacağımı da bildirmiştim.

Firma ismi: GAMA-Gazi Sağlık Hizmetleri

Yazımızın başrolü yine bu firmada…

Firma daha önce yine karşımıza Kilis Devlet Hastanesinde meydana gelen ve müfettiş raporlarına yansıyan yargıya intikal eden hayali MR olayı ile çıkmıştı. Bu davanın da takipçisiyim.

Bugün anlatacağım durum ise Gaziantep Belediyesi ile ilgili.

Daha önce 31 Temmuz 2019 tarihinde "Gaziantep Belediyesinin Torba İhaleleri" başlığı ile bir yazı yazmıştım. Gaziantep Belediyesinde yapılan bir ihaleden bahsetmiştim ve sormuştum; "Neden binlerce kalem ürün, hizmet tek bir torba ihale ile yapılıyor…"

Bu konuda yetkililerin dikkatini çekmeye çalışmıştım. Ama nafile…

Söz konusu ihale birçok kez yapıldı ve her defasında aynı firma ve ortakları kazandı.

Tek tek anlatayım…

- İhale numarası 2017/388937.

İhale konusu "Destek sağlık hizmeti satın alma işi.''

İhaleyi, GAMA-GAZİ Sağlık Hiz. İnş. Turz. Bil. Ar-Ge Faal. San. ve Tic. A.Ş., Özel Nokta Sağlık Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. adlı şirketler 60 milyon 134 bin TL bedel ile aldı.

- İhale numarası 2019/235974.

İhale konusu "Destek sağlık hizmeti satın alma işi."

İhaleyi yine aynı firmalar bu kez 66 milyon 210 bin TL bedelle aldı.

- İhale numarası 2014/179658.

İhale konusu "Destek sağlık hizmeti satın alma işi."

İhaleyi GAMA-GAZİ Sağlık Hiz İnş.Turz.Bil. Ar-Ge Faal.San. ve Tic.A.Ş., Özel Nokta Sağlık Hizmetleri San.Tic. Ltd. Şti. almış.

İhale bedeli 2 milyon 435 bin TL (4 aylık)

- İhale Numarası 2014/153774.

İhale konusu "Destek sağlık hizmeti satın alma işi."

İhaleyi GAMA-GAZİ Sağlık Hiz İnş. Turz. Bil. Ar-Ge Faal. San. ve Tic. A.Ş., Özel Nokta Sağlık Hizmetleri San.Tic. Ltd. Şti. almış.

İhale bedeli 59 milyon 834 bin TL

Ne var ihale detaylarında?

Cerrahi operasyonlar, laboratuvar hizmeti, güvenlik, radyoloji, ayakta ve yatarak tedavi, madde bağımlılığı, ambulans gibi hizmetlerde görevlendirilecek toplamda 271 personel, yine omuz çarkından hasta yataklarına oksijen ünitelerinden yıkama cihazına varana kadar 186 kalem sarf malzemesi ve ilaçlar...

İhale açık ihale olarak yapıldı.

Burada sorun yok.

Ancak...

Türkiye'deki bütün hastaneler ilaç ihalesini ve tıbbi malzeme ihalesini kalem kalem almak üzere ilana çıkar. Yani 1603 kalem malzeme tek firmadan alınmaz, ihale kalemlere bölünür ki rekabet ortamı oluşturulur, kalemlere bölünür ki en iyi ve en hesaplısı alınır. Vatandaşın parası da hizmet için kasada kalır.

Yukarıda bahsettiğim ihaleler binlerce kalem. Yok yok. Röntgen cihazı, tel raf, hasta karyolası, anestezi cihazı, MR cihazı, ambulans vs, vs.

Şartnamede inanılmaz bir liste var. İhaleyi düzenleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, tüm bu kalemleri tek bir ihalede istiyor. Dolayısı ile rekabet ortamı oluşmuyor. İhaleye girebilecek firma sayısı 1-2 oluyor.

Bunu anlatmıştım.

Şimdi aynı ihale tekrarlanıyor.

27 Kasım da yapılacak ihale. İhale no 2020/571399.

İhale şartnamesinde yine yok yok. Pandemi bakım hizmeti de var, Diş kanal tedavisi de var, biyopsi de var, sezaryen da var, ilaç da var, sekreter koltuğu da var… Toplam 2089 kalem birbirinden farklı ürün ve hizmet. Yine tek bir ihalede çıkılmış. Sonucu da muhtemelen değişmeyecek.

2014 yılından itibaren bu ihaleyi tek firma almış.

Anlayamadığım şu devlet hastaneleri ve üniversite hastaneleri artık bütün ilaç ve tıbbi sarf malzeme alımlarını DMO (Devlet Malzeme Ofisi) üzerinden alım şartı getirilmişken belediye bu kadar kalem malzemeyi neden tek bir torba ihale ile almaya çabalar?

Torba şeklinde ihaleye çıkılması 4734 sayılı ihale kanunun rekabet kurallarına aykırı değil mi?

Bu ihalede kamu yararı mı oluşur?

Kamu zararı mı?

Bu alınacak olan hizmet ve ürünler parçalara ayrılıp ihale edilmiş olsa daha az maliyet ile daha kaliteli hizmet alınmaz mı?

İhale sonucunu takip edeceğim…

Yazarın Diğer Yazıları