Bir yiyen bir daha vazgeçemiyor. Kayseri'nin damak çatlatan lezzeti

Bir yiyen bir daha vazgeçemiyor. Kayseri'nin damak çatlatan lezzeti
Kayseri’nin Develi ilçesinde yaklaşık 500 yıllık bir lezzet olan 'Develi Cıvıklısı' değişmeyen tadı nedeniyle bölgede en çok tercih edilen yemekler arasında geliyor. Bir pide çeşidi olan Develi Cıvıklısı'nı yiyen bir daha vazgeçemiyor. Yavuz Sultan Selim döneminde adına ferman yazıldığı rivayet edilen ve 500 yıllık geçmişe sahip pide çeşidi, yüzyıllardır orijinalliği korunarak nesilden nesile aktarılıyor.

DHA''da yer alan habere göre, Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim döneminde adına ferman yazıldığı rivayet edilen "Develi cıvıklısı"nın lezzeti, yüzyıllardır orijinalliği korunarak nesilden nesile aktarılıyor.

TAM 500 YILLIK LEZZET

''Develi Cıvıklısı'', parça etin çift bıçak altında kıyılarak küçük parçalara ayrılması, etin yağının da çift bıçak darbeleriyle ''cıvıtılması'' ile yapılıyor. Erciyes Dağı eteklerinde yetiştirilen koyun ve danaların etinin, 1 gün boyunca dinlendirilip pişirilmesiyle hazırlanan, domates ve biber eklenmesiyle tamamlanan ''Develi Cıvıklısı'', yıllardır bölgede en çok tercih edilen tatlar arasında olması özelliğini koruyor. Yavuz Sultan Selim döneminde adına ferman yazıldığı rivayet edilen ve 500 yıllık geçmişe sahip pide çeşidi, yüzyıllardır orijinalliği korunarak nesilden nesile aktarılıyor.

NASIL YAPILIYOR?

25 yıldır ilçede ''Develi Cıvıklısı'' yapan ve aynı zamanda ilçe Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanlığını Mehmet Somuncu, "Develi''ye has bir lezzet olduğu için kendi hayvanlarımızdan elde ettiğimiz etlerle, kendi yöremize ait unumuzla yapmış olduğumuz bir üründür. Türkiye genelinde Develi''ye ait olan bu lezzet Develi Belediyesi''nce patenti alınarak tescillenmiştir. Eti taze olmalı, günlük doğranmalıdır. Cıvıklı''nın eti kesinlikle makinede çekilmez; çünkü etin suyunu çıkarıyor. Onun için genelde bıçakla doğranması lazım. Eti doğradıktan sonra 1 gün eti dinlendiririz. Et, dinlenme sırasında ağlar. İçindeki kan boşalır. Sadece 1 gün dinlendirildikten sonra domatesimizi ve biberimizi doğrarız, harç haline getiririz. Daha sonra eti hamurun üstüne dökeriz. 45 dakikada pişirilemeyen eti biz 5 dakikada pişiriyoruz." ifadelerini kullandı.

"BİR YİYEN BİR DAHA VAZGEÇEMİYOR"

Develi cıvıklısının Konya''nın etli ekmeğine rakip olduğunu ifade eden Somuncu, "Bir yiyen bir daha vazgeçemiyor. Erciyes''e gelen yerli ve yabancı turistler cıvıklı yemek için Develi''yi tercih ediyor. İlçemizde sayısı 30''u bulan cıvıklı salonu var" dedi.