Bir zamanlar böyle milli servetlerimiz vardı! Bakın onlara ne oldu

Bir zamanlar böyle milli servetlerimiz vardı! Bakın onlara ne oldu
Kendi kendine yetebilen Türkiye artık dışa bağımlı. Sosyal medya elindeki Türk lirası değer kaybeden, borçlarını bankalardan yüksek faizli kredi çekerek kapatmaya çalışan vatandaşların isyanıyla çalkalanıyor. İşte ayrıntılar...

Buğday, saman, soya fasulyesi, ayçiçeği yağı, kırmızı mercimek, sarımsak, kırmızı et... daha sayamadığımız bir çok gıda ürünü artık üretilmeyek ithal ediliyor.

Dolar güne 16:09 ile başladı. Eriyen Türk lirası, artan gıda ve fatura fiyatları karşısında beli bükülen vatandaşlar bankaların yüksek faizli kredilerine muhtaç kaldı. Üretimin bitmesinden dert yanan vatandaşlar sosyal medyada çokca paylaşılan bu görselle isyan ediyor.

"Tütünümüz için Tütünbank vardı. Pamuğumuz için Pamukbank vardı. Kumaşımız için Sümarbank vardı. Madenimiz için Etibank vardı. Tüpçünün değil çiftçimizin yanında olan Ziraat Bankası vardı"

Peki o banlara ne oldu? İşte ayrıntılar

PamukBank

Pamukbank''ın yönetimi ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu''na devredildi.

TütünBank

BDDK''nın 2 Ocak 2002 tarihli kararı ile verilen izin çerçevesinde Banka Oyak Bank ile birleştirildi.

ŞekerBank

10 Nisan 1996''da kurulan Med Bank Ltd.''nin hisselerinin %51''lik kısmı 2000 yılında Şekerbank tarafından satın alındı ve bankanın adı 7 Şubat 2001''de Şekerbank (Kıbrıs) Ltd. olarak değiştirildi.

SümerBank

24 Ekim 1995''te Garipoğlu Şirketler Topluluğuna 103.4 milyon dolara satılarak özelleştirildi. Hayyam Garipoğlu''nun Malki cinayeti ve Türkbank skandalına adının karışması, Sümerbank''ın elinden alınmasına neden oldu. Sümerbank 21 Aralık 1999''da TMSF''ye devredildi. Ardından 9 Ağustos 2001 tarihinde Oyak Grubuna satıldı.

EtiBank

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu''nun (BDDK) 27 Ekim 2000 tarihinde aldığı kararı ile Etibank''ın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi TMSF''ye devredildi. Artık faliyet göstermiyor.

Ziraat Bank

Yıllar önce çiftçi bankası olarak kurulan, tarımı ve özellikle küçük çiftçileri desteklemek için tasarlanan Ziraat’in kaynakları iktidar tarafından hükümete yakın medyayı büyütmek üzere ‘Tüpçü’ Demirören’e aktarılmıştı. Sırf bu yüzden yüzlerce çiftçi battı.

OYAKBANK- Oyakbank 2007 yılında 2,7 milyar dolara  ING Bank tarafından satın alındı.2008 tarihinden itibaren Hollandalı ING Grup çatısı altına girdi.

İlgili Haberler