Yaşlanma karşıtı bileşenleri bulabilen bir yapay zekâ geliştirildi

Yaşlanma karşıtı bileşenleri bulabilen bir yapay zekâ geliştirildi
Birleşik Krallık’ta bulunan Surrey Üniversitesi  devrim niteliğinde bir araştırma yaptı. Araştırmada sağlıklı yaşlanmaya yardım edebilecek, insanın ömrünü uzatabilecek bileşenleri bulabilecek bir yapay zekâ modeli geliştirdi.

Donanım Haber’de yer alan habere göre, Birleşik Krallık’ta Surrey Üniversitesi’ndeki kimyagerler tarafından yapılan araştırma Scientific Reports dergisinde yayınlandı. Araştırmacılar, bir bileşiğin insanın ömrünü uzatıp uzatmayacağını görmek için DrugAge veri tabanından alınan bilgilere dayanan bir makine öğrenim modeli oluşturdu.

Bu modelle insanlara benzer metabolizmaya sahip olan yarı saydam bir solucan olan Caenorhabditis elegans''ın ömrünün uzayıp uzamayacağı gözlemlendi. Solucanın kısa ömrü araştırmacılara kimyasal bileşenlerin etkisini görme fırsatı verdi. Yapay zekâ solucanın ömrünü uzatma olasılığı yüzde 80 olan üç tane bileşen seçti:

• Flavonidler (kalp damar sağlığını destekleyen ve bitkilerde bulunan antioksidan pigmentler)

• Yağ asitleri (omega 3 gibi)

• Organooksijenler (alkol gibi karbon-oksijen bağları içeren bileşenler)

Devrim niteliğinde

Çalışmanın yazarlarından Sofia Kapsani araştırma ile ilgili, “Modern tıpta yaşlanma giderek artan bir dizi hastalık olarak görülüyor. Biz de dijital dünyanın önemli bir aracı olan yapay zekâyı kullanarak yaşlanmayı ve yaşlanmaya bağlı hastalıkları yavaşlatmaya çalışıyoruz. Yapay zekânın bu konuda kullanımı ise devrim niteliğinde” ifadelerini kullandı.

Çalışmanın baş yazarı olan Dr. Brendan Howlin de ek olarak şunları söyledi: “Bu araştırma, Surrey Üniversitesi’nin uzmanlık alanı olan yapay zekânın insan sağlığına sağlayabileceği faydaların gücünü ve potansiyelini gösteriyor.