Bitlis Kalesi'nde Türk’ün gururu 487 yıllık kitabedeki sır şifre çözüldü. Okuyanın tüyleri diken diken oluyor

Bitlis Kalesi'nde Türk’ün gururu 487 yıllık kitabedeki sır şifre çözüldü. Okuyanın tüyleri diken diken oluyor
Bitlis'in önemli turizm destinasyonlarından Bitlis Kalesi'nde, surların dibinde bulunarak, kale sınırları içindeki zabıta binasının deposuna götürülen Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait mermer kitabe çözümlenerek kayıt altına alındı. Kitabede, 'Türk'ün, Arap'ın, Acem'in tek hükümdarı ve cihan hâkimi Selimşah oğlu Sultan Süleyman tarafından bu kale yenilenmiştir’ ifadesinin yazıldığı belirtildi.

KAYNAK: ANADOLU AJANSI

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bitlis'te, il merkezindeki kaya bloklarının üzerine kurulan Bitlis Kalesi, ihtişamlı yapısı ve geçmiş dönemlere ait eserleriyle kentin turizmine katkı sunuyor.

Ahlat Müze Müdürlüğünce kalede yürütülen kazılar sırasında, tarihe ışık tutan buluntular ortaya çıkarılarak kayıt altına alınıyor.

Bu kapsamda kalenin çevresinde araştırma yapan kazı ekibi, mezar taşına benzetilen mermerin, daha önce zabıta ekiplerince bulunan ve zarar görmemesi için depoya kaldırılan kitabeye ait olduğunu öğrendi.

Bunun üzerine çalışma başlatan ekip, mermerin, Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait tamirat kitabesi olduğunu tespit etti. Kitabede, 'Türk'ün, Arap'ın, Acem'in tek hükümdarı ve cihan hâkimi Selimşah oğlu Sultan Süleyman tarafından bu kale yenilenmiştir’ ifadesinin yazıldığı öğrenildi.

MÜZEYE TESLİM EDİLDİ

1533-1534 yıllarında yazıldığı belirlenen tamirat kitabesi, çözümünün yapılmasının ardından Ahlat Müze Müdürlüğüne teslim edilerek kayıt altına alındı.

yenicagkitabe3.jpgyenicagkitabe2.jpgyenicagkitabe1.jpg