Bitmeyen tartışma el-kol-top buluşması

Cumartesi günü oynanan Trabzonspor-Başakşehir müsabakasında Başakşehir''den Hasan Ali Kaldırım''ın ceza alanında koluna çarpan topa devam kararı yine gereksiz yere gündemi işgal etti. Oysa İFAB''ın ilave ettiği yeni kuralına göre uygulama doğruydu. Buna VAR da müdahale edemiyor karar hakeme ait. Kuralın ruhuna uygun kararlar verilmiyor. Bir futbolcu bu tür eylemlerde ancak faul ve fena hareketlerde sadece bilerek elle oynarsa cezalandırılır diye yıllarca hep yazdık çizdik... Çünkü kurallar her yıl yeni ilavelerle değişiyor. Bu yalnız bizde değil Avrupa''da seyrettiğimiz birçok müsabakada da yanlış takdir hakları uygulanıyor. Her el-kol-top buluşması bir ihlal değildir. Topu elle tutmak oyuncunun eli veya koluyla bilerek oynamasını içerir. İstisnaları oyuncunun kollarını yana açması, topun geçişini engellemek için kasıt unsuru taşır. Kendi vurduğu top eline koluna gelirse oyun devam eder. Oyuncu sıçrarken kollar bir açı teşkil eder. Bu eylemdeki top el buluşmasında oyun devam eder. Son kural bunu destekliyor. Değişikliklerin takip edilmesini 20 yıldır hep söylüyoruz. Yakından vurulan top beklenmeyen toptur. Bu eylem ve yere düşen oyuncunun destek koluna çarpmalarda oyun devam eder. Ancak top, geçmesine mani olmak için kendini yere atan oyuncunun destek koluna çarparsa harekette kasıt olduğu için oyuncu ceza alır. Bizde ve Avrupa''da ceza alanında başka dışında başka uygulamalar kafaları karıştırıyor. Bu yüzden aynı müsabakada Trabzonsporlu oyuncunun kolu vücuduna yapışık. Koluna gelen topa penaltı itirazı yapıldı ve tirazı yapan oyuncu da kart gördü. Vücuda kol yapışmıssa o artık kol değil vücut olmuştur. İtiraz abesle iştigaldir. Profesyonel futbolcu bunları bilmelidir. Bizde bunları bilen de bilmeyen de ahkam kesiyor ve ortalık karışıyor.

 

Kasımpaşa-Altay

Tugay Kaan Numanoğlu

 

Altay''ın golü VAR''dan ofsayt nedeniyle geçersiz sayıldı. Kasımpaşa lehine verilen penaltı kararı doğruydu. Altay''dan Cebrail''in 2. sarısı direkt kırmızı olmalıydı.

 

Galatasaray-Antalyaspor

Ali Şansalan

 

Verilen ve verilmeyen kartlarda standartı yakalayamadı. Veysel Sarı''ya çıkan kart yanlıştı. Hareketi rakibe değil topaydı. Galatasaraylı Marcao ve Antalya''dan Günay''ın pozisyonlarına kart göstermemesi doğruydu. Antalya golü iptali doğru ancak topu eliyle önüne aldığı için futbolcu sarı kart görmeliydi. İkinci Galatasaray golüne itirazlar vardı ancak faul yoktu.

 

Giresunspor-Hatayspor

Volkan Bayarslan

 

Penaltı beklentilerine devam kararları doğruydu iyi bir yönetim gösterdi.

 

Trabzonspor-Başakşehir

Halil Umut Meler

 

Hasan Ali''nin koluna gelen topta hakemin görüş alanı kapalıydı VAR da karışamazdı. Bu kuralı yukarıda izah ettik. Topun oyunda 60 dakika kalması bir rekordu ve yönetimi iyiydi.

 

Ç. Rizespor-Gaziantep FK

Cüneyt Çakır

 

Ç. Rizespor''da Selim''in rakibine tekmesi penaltıyı getirdi, hakem iyi bir yönetim sergiledi.

 

Göztepe-Adana Demirspor

Atilla Karaoğlan

 

Göztepeli Lourency''a Demirspor''dan Yunus''un diz altı kramponuna basması nedeniyle hakem uzakta olduğu için sarı kartd verdi ama eylem kırmızı kartlıktı. Adana Demirsporlu Talha''nın Jahovic''e hareketi penaltılıktı VAR da devreye girmedi. Demirspor''un golü kaleciye faul nedeniyle iptal edildi.

 

A. Alanya-F. Karagümrük

Alper Ulusoy

 

Alanyalı Mevlja''nın Pesic''e hareketi penaltı ve bariz gol şansını önlemekten de kırmızı kart olmalıydı, hakem bunu değerlendiremedi çifte hata yaptı. Alanya''dan Davidson''un da Pesic''e hareketi 2. sarıdan kırmızı kart olmalıydı.

 

Fenerbahçe-Y. Malatya

Yaşar Kemal Uğurlu

 

Fenerhaçeli Pelkas''ın tehlikeli tekmesi sarıdan ziyade kırmızıya yakındı. Fenerbahçe golü yardımcının ofsayt bayrağıyla iptal edildi doğru karardı. Y. Malatya''nın önemli bir atağı yardımcının yanlış ofsayt bayrağıyla kesildi. Posizyon oynatılmalıydı.

 

Kayserispor-Sivasspor

Ümit Öztürk

 

Skoru erken belirlenen müsabaka hakem için zor değil. Ümit Öztürk de zorlanmadan müsabakayı sonlandırdı.

 

Konyaspor-Beşiktaş

Mete Kalkavan

 

Konyalı Soner, Pjanic''in bileğine bastı. Beşiktaşlı futbolcuların itirazı oldu. Kasıt görülmediği için kart çıkmadı. Ancak Mpoku''nun Pjanic''in bileğine basışı kasıtlıydı. Hakem önce oyunu devam ettirdi. Muhtemeldir ki VAR''dan sarı kart ver uyarısıyla sonradan sarı kart gösterildi. Pozisyon acımasızlık taşıdığı için harekete kırmızı kart gösterilmeliydi ve bu bir hataydı. Pjanic, yapılan faulden sonra omuzunu tutarak maçı tamalayamadı. Ülkemizin hakemleri FIFA''nın ''Oynamak isteyeni oynatın, yasaklanmış kuralları uygulayarak oynatmak istemeyeni o çizgide tutmayın'' önerisinden haberdar değiller.

Yazarın Diğer Yazıları