Bu alışkınları anında terk edin. Biyolojik saatinizi bozuyor ve hastalıklara neden oluyor

Bu alışkınları anında terk edin. Biyolojik saatinizi bozuyor ve hastalıklara neden oluyor
Uyku, yemek ve egzersizle ilişkili olan biyolojik saatin bozulması ise birçok sağlık problemine neden oluyor. İşte, biyolojik saati bozan günlük o alışkanlıklar...

tv100’ün haberine göre; Uzmanlar, hepimizin günlük yaptığı bazı alışkanlıkların biyolojik saatimizi ya da diğer adıyla vücut saatimizi bozduğunu ifade etti.

Uyku, Beslenme, Metabolizma ve Egzersiz Fizyolojisi Uzmanı Dr Greg Potter, biyolojik saatinizi bozulması ve hastalıklarla ilgili detayları açıkladı.

Dr. Potter, biyolojik saatimizi bozan, günlük hayatta çok sık tekrarlanan kötü alışkanlıkları sıraladı...

- Yeterince dışarı çıkmamak

Açık havada olmak, stresin azalmasına ve zihnin daha iyi çalışmasına yardımcı olduğu vurgulandı. Dr. Potter, her gün ez az iki saat hava almamızı önerdi.

- Evinizi yanlış aydınlatmak

Akşamları, tavan ışıkları en büyük düşman olduğu biliniyor. Yatmadan iki ila üç saat önce ışıkların söndürülmesi gerekli olduğu vurgulandı.
 Dr. Potter, “Gün batımından daha kuvvetli bir ışığımız olmazdı. Sadece ateşten, yıldızlardan ve aydan gelen ışığa maruz kalırdık” ifadelerini kullandı.

- Çok fazla yemek yemek

Modern çağda, bazılarımız sabah 6''dan gece yarısında kadar günün 18 saati uyanık kalmak için mücadele ediyor. Fakat Dr. Potter, gün boyunca yemek yemek yerine, aralıklı yemek yemek konusunda uyardı.

-Hareketsiz olmak

Egzersiz, vücut saati ile ilgili en önemli üçüncü maddedir. Düzenli egzersiz, biyolojik saatimizin zamanında işlemesine yardımcı olur. Dr. Potter, Egzersiz yaptığınız saatin yatmanıza çok yakın olmaması konusunda uyardı. Çünkü egzersiz yorgunluğu ile hemen yatmak isteyebilirsiniz. Bunun yerine, akşam 5-6 civarında antreman yapmanız gerektiği tavsiye edildi.

VÜCUT SAATİ (BİYOLOJİK SAAT) NEDEN ÖNEMLİDİR?

Dr. Potter, biyolojik saatin daha fazla enerjiye sahip olmak, daha iyi uyumak ve yediklerimizi sindirebilmek için önemli olduğunu vurguladı.
Konu ile ilgili yapılan araştırmalar, biyolojik saati bozulan kişilerin hangi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldıklarını ortaya çıkardı. 
Bilim insanları; gece vardiyasında çalışanların, değişen zaman çizelgeleri nedeniyle, diyabet, kalp hastalığı, hatta bazı kanser türlerine karşı daha yatkın olduklarını söylüyor.

Dr. Potter, “Biyoloji saatin bozulmasından sadece birkaç gün sonra sağlığımıza yansımalarını görmeye başlıyoruz. Bunlar; kan basıncında artış ve kalp atış hızında bir azalma olarak görülüyor. Daha sonra her ikisi de diyabet gibi hastalıklara yol açan, insülin ve kan şekeri dengesinin bozulmasına neden oluyor. Beyin işlevleri de bundan etkileniyor” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler