Biyoplastikler, Gerçekten Sanıldığı Kadar Masum mu?

Biyoplastikler, Gerçekten Sanıldığı Kadar Masum mu?
Biyoplastik malzemeler; son yıllarda okyanusları, nehirleri, şehirleri ve dünyanın birçok kısmını yavaş yavaş kirleten plastiğe karşı giderek daha çekici bir alternatif hâline geldi.

160 yıldan daha eski olan biyoplastikler, son birkaç on yılda ilgi gördü ve üretimlerinde bir artış meydana geldi. Biyoplastik ve Biyokompozitler Enstitüsü'nün (IFBB) verilerine göre 2018 yılında dünya genelinde 2,6 milyon ton biyoplastik üretildi. Bu sayı, üretilen 300 milyon ton plastiğin yanında oldukça düşük gibi görünse de IFBB, biyoplastik üretimin 2023 yılına kadar %65 büyüyebileceğini tahmin ettiğini söylüyor.

Biyoplastikler; bitkilerden ve alglerden yapılan plastikler ve zamanla biyolojik olarak parçalanan plastikler olmak üzere iki kategoriye ayrılıyor. Bu tür plastiklerin her birini üreten şirketler, plastiklerini normal plastiklerden daha çevre dostu hâle getirmek için bazı şekillerde biyoplastik etiketine yatırım yaptı. Arizona Eyalet Üniversitesi'nde yosun esaslı plastikler üzerinde çalışan bir mühendis olan Taylor Weiss, konuyla ilgili “Bu durum bir bilim değil, daha çok pazarlama kolu olarak kontrol edildi” diyerek olayı özetleyen cümleyi kurmuş oluyor.