Biz Avrupa'yı, Çin bizi sömürüyor

Biz Avrupa'yı, Çin bizi sömürüyor

Bu başlık bazılarının ezberini bozabilir… Ancak AKP iktidarından sonra, Türkiye dış ticaret açığını Rusya ve Çin''e karşı veriyor. İhracatın yarısına yakınını AB''ye yapıyoruz. Çin ve Rusya''ya ihracatımızın toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 2-3 düzeyinde kalıyor.

Açıklanan Ocak-Mart 2022 ilk çeyrekte geçen yılın ayın çeyreğine göre;

*             İhracat yüzde 20,6 oranında arttı. İthalat yüzde 42 oranında arttı. Dış ticaret açığımız yüzde 138,5 oranında arttı.

*             Üç ayda 26,4 milyar dolar dış ticaret açığı verdik. Ancak bu açığın 21,9 milyar doları, yani yüzde 84''ünü Rusya ve Çin''e karşı verdik.

*             Rusya ve Çin''e karşı 26,4 milyar dolar dış ticaret açığı verirken, Avrupa ile olan dış ticaretimizden, 5,6 milyar dolar fazla verdik.

2021 yılında yalnızca Çin''e karşı 28,5 milyar dolar açık verdik. Çin''e her yıl 20 milyar dolar üstünde dış ticaret açığı veriyoruz. Bizim aklıevveller, Avrupa kapitalizmini kınıyor. Siyasilerimiz de Avrupa''yı Haçlı olarak ilan ediyor.

2003 yılından Mart 2022 sonuna kadar toplam dış ticaret açığımız 858 milyar dolar. Bu açığın yarısı kadarını Çin''e karşı vermişiz.

Çin''den yatırım malı ve teknoloji ithal etmiyoruz. Bazı makine ve techizat ithalatı da, ithalat içinde önemli yer tutmuyor. Türkiye Çin''den ithal ettiği "tekstil ürünleri", yolcu gemisi, mobilya, deri kösele, ayakkabı, plastik eşya, oyuncak ithalatına sınırlama ve kota getirebilir. Çin''e karşı dış ticaret açığımız 10 milyar doların altına düşse, cari açığımız önemsiz seviyeye geriler. 

Hükümet neden bunu yapmıyor? Kim engel oluyor? Baskı yapan hesaplar ve lobiler mi var? Muhalafet, toplum, medya, Çin''in bizi sömürmesine neden kayıtsız kalıyor?

Aslında dış ticarette ve dış ilişkilerde Rusya ve Çin''i ayrı tutmak gerekir. Dış ilişkiler açısından Çin, Rusya''nın Ukrayna''yı işgaline destek vermiyor. Türkiye ile olan dış ilişkilerinde de Rusya ve Çin farklı konumdadır.

Türkiye doğal gaz ihtiyacının yüzde 40''ını Rusya''dan alıyor. Dünyanın en pahalı doğal gazı olarak görülüyor. Bundan sonra Türkiye daha uygun şartlarda gaz temin etmek veya alternatif enerji çözümleri bulmak zorunda.

Tahıl ihtiyacımızın yüzde 64,6''sını Rusya''dan ithal ediyoruz. Tahıl ithalatında, Polonya, Bulgaristan, Arjantin gibi alternatif ülkeler  olduğu için Türkiye tahıl temininde sıkıntı çekmez.

Türkiye''nin Rusya''ya ihracatında ilk sırayı, meyve-sebze alıyor. Standartları tutturunca sebze ve meyve ihracatı her ülkeye yapılabilir.

Akkuyu Nükler Santrali, tartışmalıdır. Bu santrali devletin yapması gerekir.

Dış ticarette sömürü düzeyine gelen ilişkilere rağmen Rusya ve Çin diye direnenlerin gerekçeleri iktisadi açıdan rasyonel -akılcı- olamaz. Neden direniyorlar?

* İdeolojik açıdan Batı''ya tepki duyanlar, ideolojiyi ülke çıkarlarından önde mi tutuyorlar?

*             Rusya ve Çin''den yaptığımız ithalattan pay alanlar mı var? Zira her iki ülkede demokrasi ve denetim olmadığı için, kaçak-göçek işlere ve kişisel çıkar ilişkilerine daha uygundur.

* Tek parti devleti ve otokrasi isteyenler, Avrupa demokrasi ve hukuk standartlarını, haksız zenginlikleri için risk olarak görenler mi var? Çünkü Rusya da kendisi gibi otokratik yönetimler istiyor. Otokrasiyi destekliyor. Söz gelimi Rusya güdümündeki Bağımsız Devletler Topluluğu''nun 9 üyesi arasında, insan hakları ve demokratik özgürlükler olarak özgür statüde ülke yoktur.

Türkiye gerçeklerle yüzleşmezse, dış açıklar dış borçlarda temerrüt yaratacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları