'Bize Yön Veren Metinler'

'Bize Yön Veren Metinler'

Alev Alatlı''nın önemli bir çalışması var: "Yön Veren Metinler". Birinci seri "Batı''ya Yön Veren Metinler", ikinci seri "Bize Yön Veren Metinler". İki seri fikir dünyasını kesintisiz başlangıcından bugüne getiriyor.

"Batıya Yön Veren Metinler", ilk metinlerden 1970''e kadar geliyor. 4 cilt. "Bize Yön Verenler Metinler" ise beş cilt.  Son üç cildini Kapadokya Üniversitesi yayınladı (Toplam 2177 s.). İlk cildinde şu bilgi yer alıyor:

"Alev Alatlı''nın kurucusu olduğu Kapadokya Meslek Yüksekokulunun ''Batıya Yön Veren Metinler''den sonra ikinci büyük projesi olan ''Bize Yön Veren Metinler" dünyamızı şekillendiren düşünce serüveninin 750-2001 arasındaki yaklaşık 1250 yıllık gelişiminin izini sürmektedir. ''Büyük Buluşma''yı müteakip, İslam medeniyetine yön veren veya yönünü, biçimini değiştiren, çeşitli bilgi alanlarına ait yazılı belge niteliğindeki matbu olan veya olmayan eser, ferman, manifesto gibi kilometre taşı niteliğinde olan, bizi ''Biz'' yapan metinler konuların uzmanlarıyla mutabakat sağlanarak seçilmiş, kimi hazır eserlerden iktibas, kimi tercüme edilmek veya transliterasyon yapılmak suretiyle derlenmiştir."

Alev Alatlı, her biri "Bize Yön Verenler" derlemesiyle, "Biz"i anlamanın yolunu açıyor, araştırıcılara ışık tutuyor.

Bu çalışmaya ister istemez sık sık müracaat edeceğiz.

*

Aytekin Gülen "Kur''an Penceresi''nden Cumhuriyet ve Devrimlere Bir Bakış" kitabında, şu zamanda en çok konuşulan konuları ele alıyor. (Toplumsal Dönüşüm Yayınları, 304 s.)

Aytekin Gülen, "Başlarken" maksadını ortaya koyuyor:

"On yıllar boyunca Atatürk ve Cumhuriyet değerlerine karşı sürdürülen saldırılara verilen yanıtlar ne yazık ki, sebep sonuç ilişkilerini göz önüne almadan, büyük kitlenin aradaki bağları görmesine, anlamasına yardımcı olmayan, aynı kalıplar içerisine sıkışmış, savunma psikolojisiyle ortaya koyulmuş çalışmalar olmuştur.

Bizim bu çalışmamızın farklılığı ''diken battığı yerden çıkartılır'' mantığı ile Atatürk ve Cumhuriyete yapılan saldırılarda temel alınan ''İslam karşıtlığı'' tezini Kur''an-ı Kerim''i kaynak olarak alıp çürütmeye çalışmamız ve gerçekte, Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlarının İslam karşıtı olduklarını ortaya koymamızdır.

Atatürk''ün dine olan saygısını anlatmaya çalışmaktan vazgeçilmelidir artık. Atatürk ve Din, Atatürk''ün Dine bakışı gibi kitaplar, makaleler yazmaktan bıkmadık mı artık? Yapılması gereken; Atatürk''ün dine bakışını değil, Atatürk''e dinsiz diye saldıranların ne kadar İslami olduklarını ortaya koymaktır.

Siz sanıyor musunuz ki, sıradan dindar insanlar Atatürk''ün inancını ve itikadını sorguluyor? Elbette hayır! Bu sorgulamayı kendilerine şeyh, şıh, seyid vs. diyen ve böylelikle kendilerini Allah''ın ortağı gibi gösterip din ticareti yapan mensupların yarattığı algı operasyonu yaptırıyor. Bu yüzden Atatürk''ün ne kadar ''dindar'' olduğunu anlatmak yerine ona saldırtanların ne kadar dinsiz olduklarını ortaya koymak gerekiyor (...) Atatürk-Dinci çatışmasını anlatırken kullanılacak metot karşılıklı kıyaslamaya dayanmıştır. Atatürk ne yapmıştır, Kur''an açısından ne anlam ifade etmektedir? Atatürk''ü eleştiren Dinci kesimin tezleri nelerdir, Kur''an açısından ne ifade etmektedir? Bu karşılaştırmalar yapılırken geçmişten geleceğe bir düşünce ve strateji köprüsü kurmayı mümkün kılmak için de özellikle Dinci kesimin yerel ve küresel ölçekte Haçlı-Siyonist Emperyalizmi ile olan ilişkilerine de yer vereceğiz."

Okumak lâzım.

Yazarın Diğer Yazıları