Ticaret koşullarını biz belirleyeceğiz. The Guardian’a konuşan Suudi yetkili: Bizim ona ihtiyacımızdan çok Erdoğan'ın bize ihtiyacı var

Ticaret koşullarını biz belirleyeceğiz. The Guardian’a konuşan Suudi yetkili: Bizim ona ihtiyacımızdan çok Erdoğan'ın bize ihtiyacı var
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyaretinin ardından The Guardian’a konuşan Suudi bir yetkili, “Bizim ona ihtiyaç duyduğumuzdan çok onun bize ihtiyacı var, bu yüzden ticaret koşullarını biz belirleyeceğiz” yorumunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’un Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı davasının Riyad’a iade edilmesinden üç hafta sonra Suudi Arabistan’a gitti.

Ziyaretin ardından The Guardian’ın Ortadoğu muhabiri Martin Chulov bir yazı kaleme aldı.

“Erdoğan, Riyad ile ticareti güçlendirmeye çalışırken Kaşıkçı’nın adı geçmiyor” isimli analizde şu ifadeler yer aldı:

“Geçtiğimiz üç yıl boyunca Erdoğan’ın ve Suudi Veliaht Prens Selman’ın aynı odada bulunması dahi düşünülemezdi fakat cuma günü Cidde’de her ikisi de yeni bir başlangıcın sinyalini vermeye çalıştı.”

Chulov analizinde Ankara ile Riyad arasındaki en büyük anlaşmazlığın sebebi olan Kaşıkçı cinayetinden hiç söz edilmediğine vurgu yaptı ve Erdoğan’ın “rakibinin” sarayında olmaktan memnun gözüktüğünü, Veliaht Prens Selman’ın ise “ödül kazanan” birinin bakışlarına sahip olduğunu belirtti.

“O BİZİM AYAĞIMIZA GELDİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’dan ayrılmadan önce havalimanındaki, “Ziyaretim iki kardeş ülke olarak yeni bir işbirliği dönemini başlatma konusundaki ortak irademizin tezahürüdür” ifadelerinin de hatırlatıldığı analizde, Suudi yetkililerin bu ziyaretten duyduğu memnuniyet de aktarıldı.

Guardian’a konuşan bir Suudi yetkili şu ifadeleri kullandı:

“Bizim ona ihtiyacımızdan daha çok onun bize ihtiyacı var ve o bizim ayağımıza geldi. Erdoğan bu duruşuyla milyarlarca dolarlık gelir kaybına uğradı. Bu yüzden ticaret koşullarını biz belirleyeceğiz.”

İlgili Haberler