BM Afganistan'a yardım ekibi gönderdi

BM Afganistan'a yardım ekibi gönderdi
Birleşmiş Milletler, Afganistan'ın batısındaki Badgis vilayetinde meydana gelen depremin ardından hasar tespit değerlendirmesi yapmak ve insani yardım ulaştırmak için bölgeye ekip gönderdi.

Birleşmiş Milletler  İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens , Badgis''te bugün meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremin ardından, son durumu değerlendirdi.

İlk belirlemelere göre depremde 26 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin yaralandığı ve yüzlerce evin hasar gördüğünü aktaran Laerke, depremden önce başlayan aşırı yağışların, vilayetteki kerpiç evleri sarsıntıya karşı zayıf hale getirdiğinin altını çizdi.

Laerke, "Evi yıkılan veya hasar gören insanlar akrabaları veya komşularına sığınmış durumdalar. Bölgeden gelen haberlere göre afetten etkilenenler yemek, barınak ve ısınma yardımlarına acil ihtiyaç duyuyor" dedi.

BM''ye bağlı ekibin yanı sıra diğer bazı kuruluşların da bölgede olduğunu kaydeden Laerke, an itibarıyla afetzedelerden bir kısmına sıcak yemek, su, hijyen ve sağlık ekipmanı ulaştırıldığı bilgisini verdi.

"BM ACİL YARDIM DESTEKLERİNİ TONGA''YA ULAŞTIRABİLMEK İÇİN TETİKTE"

Sözcü Laerke ayrıca, Pasifik Okyanusu''nda yaklaşık 170 adadan oluşan Tonga''nın Hunga Ha''apai Adası''ndaki yanardağda 15 Ocak''ta yaşanan patlamaya ilişkin de son bilgileri paylaştı.

Tonga hükümetinden alınan bilgilere göre patlamaların ardından şimdiye kadar 3 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Laerke, ülkenin ana adası Tongatapu''da 100 evin hasar gördüğü ve 50 evin yok olduğunu kaydetti.

Laerke, "Patlamanın ardından Tongatapu''da altyapı hasarları ve Tonga''nın başkenti Nuku''alofa''daki su kordonlarında ciddi hasar meydana geldiğine dair bilgi aldık. Patlamanın yaşandığı Ha''apai Adaları''ndan ise hiçbir haber alınamıyor" açıklamasında bulundu.

BM''nin Pasifik İnsani Yardım Ekibi''nin, afetten etkilenen bölgelere gerekli insani yardımın nasıl yapılacağına ilişkin bölgedeki insani yardım kuruluşlarıyla irtibat içinde olduğunu vurgulayan Laerke, "BM, acil yardım desteklerini Tonga''ya ulaştırabilmek için ilgili ekipler eşliğinde tetikte" ifadesini kullandı.