BM'den Esad ve çevresine 30 milyon dolardan fazla yardım

BM'den Esad ve çevresine 30 milyon dolardan fazla yardım
Birleşmiş Milletler'in yardım programlarındaki harcamalarının Esed rejimine yakın kişi ve kurumlara aktarıldığı iddia edildi.

İngiliz The Guardian gazetesinde çok çarpıcı bir iddiaya yer verildi. Haberde Birleşmiş Milletler'in (BM) yardım programına dair harcamalarında Esed rejimine yakın kişi ve kurumlara milyonlarca dolar ödendiği belirtildi. Haberde halkına zulüm uygulayan Esed rejimiyle ısrarla çalışmalar gerçekleştirildiğinin de altı çizildi.

ESED REJİMİNDEN BM'YE TEHDİT

Esed rejiminin BM'yi çalışma izni ile tehdit ettiği belirtiliyor. Bu iznin kaldırılması riskine karşı da BM'nin yardımlarını kontrol ettiği iddia ediliyor. Önümüzdeki günlerde yayınlanacak bir araştırmanın verilerinden yararlanılarak yapılan haberde çok çarpıcı detaylar da yer aldı.

900 MİLYON DOLARIN KONTROLÜ ESED'DE

King's College'dan savaş çalışmaları uzmanı Dr. Reinoud Leenders'in yakında yayınlayacağı araştırmasındaki verilerin kullanıldığı habere göre, BM'nin 2015'te Suriye'ye yaptığı 1,1 milyar dolarlık yardımın 900 milyon doları Esed rejimi tarafından kontrol edilen Şam üzerinden bölgelere yönlendirildi.

BAKANLIKLARLA DA YAKIN İLİŞKİ

Belgelerde BM'nin devlet kurumlarıyla ilişkisi de ortaya çıktı. Raporlar eğitim, sağlık ve adalet bakanlıkları ile yakın ilişki içinde olduğunu gösterdi.

KAN BANKASINA 5 MİLYON DOLAR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), iç savaşın başlamasından bu yana Savunma Bakanlığı tarafından işletilen Suriye Ulusal Kan Bankası'na 5 milyon 134 bin dolar gönderdi. Haberde, DSÖ'nün kendisinin de kan bağışlarının ihtiyaç sahiplerine gidip gitmediği konusunda kaygı duyduğu belirtildi.

OTELLERDE BÜYÜK HARCAMA

Şam'da bulunan lüks otellerde de BM'nin harcamalar yaptığı belirtildi. Özellikle Suriye Turizm Bakanlığı'nın hissedarı olduğu Şam'daki Four Seasons Oteli'ne BM kurumlarının son iki yıl içinde 9 milyon 296 bin dolar harcama yaptığı saptandı. BM yetkilileri ise bu harcamayı güvenli olduğu gerekçesiyle savunuyor.

ESED'İN KURUMLARINA 8.5 MİLYON DOLAR

Esed'in eşi Esma Esed'in kurduğu Syria Trust adlı yardım derneğine de toplam 8,5 milyon dolar aktarıldığı belirtildi.