BM’den Ukrayna çağrısı

BM’den Ukrayna çağrısı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Ukrayna’nın doğusunda devam eden ateşkes ihlallerini kınayarak bölgedeki ağır silahların geri çekilmesi çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Ukrayna'nın doğusunda devam eden ateşkes ihlallerini kınayarak bölgedeki ağır silahların derhal çekilmesi için çağrıda bulundu. Güvenlik Konseyi’nde oybirliğiyle kabul edilen karar aynı zamanda çatışmadan etkilenen siviller için yardımların genişletilmesini de öngörüyor.

Fransa tarafından kaleme alınan ve Almanya’nın destek verdiği kararda, "Ukrayna’nın doğusundaki güvenlik durumunun yakın zamanda bozulması ve bunun sivil halk üzerindeki ciddi etkisi konusunda derin endişe duyuluyor” denildi.

Ocak 2017'den bu yana BM Güvenlik Konseyi'nde Ukrayna’nın doğusunda yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili alınan ilk ortak karar olma özelliğini taşıyan bu karara Kırım konusunda Ukrayna ile çatışma yaşayan Rusya da onay verdi. Rusya’nın leyhte oy kullanmasını değerlendiren Fransa'nın BM Büyükelçisi Francois Delattre, Rusya’nın evet oyu vermesi “bu kararın önemli olmasının ve tabiki de farklılık yaratmasının sebeplerinden bir tanesi” dedi.

Delattre, kararın Minsk Anlaşması’nın uygulanması için "güçlü bir sinyal” gönderdiğini ve BM Güvenlik Konseyi üyeleri arasındaki birliğin altını çizdiğni belirtti. 2015 yılında Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna, Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna güçleri arasındaki çatışmaları bitirmek amacıyla bazı önlemler alan anlaşmayı Minsk'te imzalamıştı.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia, Güvenlik Konseyi'nde kararın kabul edilmesinden büyük mutluluk duyduklarını ve kararın “Minsk Anlaşması’nın geçerliliğini onaylayan çok yapıcı” bir metne sahip olduğunu belirtti. Nebenzia, Ukrayna’yı kastederek "Bu, özellikle Minsk Anlaşması’nın bazı taraflar tarafından sabote edildiği günümüzde çok önemli” dedi.