BM’ye ‘yardım’la şantaj!

BM’ye ‘yardım’la şantaj!
Assoiated Press, insani krizin devam ettiği Yemen’de BM tarafından gönderilen yardımların Husiler tarafından nüfuz elde etme amacıyla şantaj olarak kullanıldığını ve engellendiğini yazdı.

İç savaşın devam ettiği ve büyük bir insanlık dramının yaşandığı Yemen’de, Suudi destekli hükümet güçleriyle mücadele eden İran destekli Husilerin, Birleşmiş Milletler’in (BM) yardım programlarının yarısını engellediği öne sürüldü. ABD merkezli Associated Press’in (AP) haberine göre, bu taktikle yardımlar üzerindeki kontrolünü ve BM’ye karşı nüfuzunu güçlendirmeyi hedefliyor.

AP’nin, yardım kuruluşlarında çalışan yetkililere ve belgelere dayandırdığı haberde ayrıca, Husilerin milyar dolarlar değerindeki dış desteği de bloke ettiği ortaya atıldı. Adının açıklanmasını istemeyen BM yetkilisi, acil yardıma muhtaç en az 2 milyon sivilin bu engellemeden etkilendiğini ifade etti. AP’ye göre, BM Yemen İnsani İşler Koordinatörü Lise Grande’nin, ekim ayında Husilerin atadığı başbakana yolladığı mektup, silahlı grubun “yardımlar üzerinden BM ile pazarlık yaptığına” yani insanları şantaj yapmak adına güç durumda bıraktığına işaret ediyor.