Boeing 737 MAX bir hatayla daha karşılaştı

Boeing 737 MAX bir hatayla daha karşılaştı
Yazılım hatalarından kaynaklı iki büyük kaza geçiren Boeing, 737 MAX modelinin yazılım hatalarını çözmek için çalışan şirket, bir başka sorunla daha karşılaştı.

Boeing, 737 MAX 8 modelini çok büyük umutlarla piyasaya sürmüştü. İki adet felaket niteliğindeki kazadan sonra Boeing, uçağın yazılımını baştan yazmaya karar verdi. Bunun üzerine Federal Havacılık Kurulu’nun raporlarına göre Kurul, yeni bir yazılımsal hata buldu.

Raporlara göre Boeing, yazılımını en başından yazmalı ve uçağın bir tane yerine her iki uçuş kontrol bilgisayarından da veri alabilmesi için temel bir değişiklik yapmalı. Bundan önceki Boeing modellerinin hemen hemen hepsinde bu sistem kullanılıyordu ancak sistem Boeing 737 MAX modelinde değiştirildi.

737 MAX 8, anti-stall ismi verilen bir sisteme sahipti. Normalde bu sistem, uçağın hızı düşmeye başlarsa uçağın burnunu biraz aşağı eğip hız kazanması üzerine kuruludur ancak 737 MAX 8’de bir şeyler yanlış gitti ve uçağın burnu hız kaybetmeden eğilmeye başladı. Burada pilotların yapabileceği çok bir şey kalmıyordu çünkü uçağın kokpitinde böyle bir sorun oluştuğunu belirtmek için bulunan sensörler çalışmadı.

Federal Havacılık Kurulu, ABD Senatosu’nun uçağı ilk etapta nasıl sertifikalandırdığı konusunda inceleme yapıyor. 737 MAX 8’in Ekim 2018 ve Mart 2019’da gerçekleştirdiği 2 büyük kaza, toplamda 346 can aldı. Bu iki kaza da 737 MAX 8’in yere sabitlenmesine yetti. Boeing, 2020 yılına kadar uçağını yeniden havada görmeye can atıyor.