Boğazlardan geçen Rus gemilerindeki çarpıcı Osmanlı detayı!

Boğazlardan geçen Rus gemilerindeki çarpıcı Osmanlı detayı!
İdlib'de yaşanan ve 33 askerimizin şehit olduğu saldırının ardından dün Rusya'nın iki fırkateyni İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçti. İki Rus savaş gemisinin isimlerindeki Osmanlı detayı ise dikkat çekti.

Suriye'nin İdlib kentinde rejim unsurlarının hava saldırısı sonucunda 33 askerimizin şehit düşmesinin ardından Rusya'nın Suriye kıyılarına ulaşmak üzere yola çıkardığı gemilerin adlarındaki çarpıcı bir detay ortaya çıktı.

İstanbul Boğazı'nın ardından Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Ege Denizi'ne açılan Rus savaş gemilerinin isimleri, Amiral Makarov ve Amiral Grigorovich'ti.

Stepan Makarov, 93 Harbi olarak da bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Osmanlı donanmasına ilk darbeyi indiren ünlü Rus amiraliydi. Ivan Grigorovich ise 1911'den 1917 devriminin başlangıcına kadar Rus imparatorluğunun son deniz bakanı, 1. Dünya Savaşı'nda Osmanlı sahillerini bombalayan Rus donanmasının amiraliydi.

İKİ AMİRALİN ORTAK KADERİ

Boğazlardan geçen Rus savaş gemilerine isimleri verilen her iki amiralin Osmanlı Devleti ile savaşmış olmasının yanında bir ortak yanları daha bulunuyor. Her iki amiral de Rusya dışında öldüler.  

Amiral Makarov, Rus-Japon Savaşı’nda öldürülürken; Grigoroviç ise, 1917 ihtilâli sonrasında evsiz kalır, ak ciğer hastalığına yakalanır ve ancak birkaç yıl sonra büyük sıkıntılarla Bolşeviklerden tedavi izni alarak, Fransa-Menton’daki küçük bir pansiyona yerleşir ve bir daha ülkesine dönemeden Fransa’da ölür.

 

bogazdan-gecen-2-rus-firkateyninin-isimleri-hakkinda-carpici-detay-iff.jpg

ÇANAKKALE BOĞAZI'NDA TÜRK SAVAŞ GEMİSİYLE KARŞILAŞTILAR

İstanbul Boğazı'nın ardından Çanakkale Boğazı’na giriş yapan Rus Donanması'nın Karadeniz Filosu'na ait 494 borda numaralı güdümlü füze fırkateyni 'Admiral Grigorovich' ile 499 borda numaralı güdümlü füze fırkateyni 'Admiral Makarov', isimli savaş gemileri peş peşe boğazın manevra yapılması en güç noktası olan Nara Burnu'nu döndükten sonra saat 17.15 sıralarında Çanakkale önlerinde oldu. Kilitbahir köyü dağında bulunan 'Dur Yolcu' yazısı ile Kilitbahir Kalesi önünden geçen savaş gemileri, Ege Denizi'ne doğru yol aldı.

Rus savaş gemileri Nara Burnu'nu dönerken, Türk savaş gemisiyle karşılaştı. Rus savaş gemilerine boğazı geçişi sırasında çok sayıda Türk sahil güvenlik botu eşlik etti.