Boğazlayan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey anıldı

Boğazlayan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey anıldı
Boğazlıyan Kaymakamı milli şehit Mehmet Kemal Bey, şehadetinin 98. yılında da unutulmadı.

Boğazlıyan Kaymakamı milli şehit Mehmet Kemal Bey, ölümünün 98. yılında törenle anıldı.

Tören, Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Başkan Yardımcısı Erol Güler ve Kartal Belediye Başkan Danışmanı Yılmaz Özdemir’in Koordinasyonunda düzenlendi. Törene: başta Kartal Belediye Başkanı Op.Dr. Altınok Öz ve teşkilatı olmak üzere Aydınlar Ocakları, Türk Ocakları, Türkiye Kamusen, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, Türk Eğitim Sen, Turan Araştırmaları Derneği, İstanbul Anadolu Ülkü Ocakları, H. Ahmet Yesevi Vakfı, Uludağ Grubu, Atatürkçü Düşünce Derneği, İstanbul Azerbaycan Derneği, Azerbaycan Kültür Evi, Arif Şanlı Musiki Derneği, Milli Düşünce Derneği, Altıntepe Gönüllüleri Platformu, Şehit Anneleri Derneği, Mevlana Eğitim ve Kültür Derneği, İstanbul Üniversitesi Mezunları Derneği, Talat Paşa Komitesi, Kartal Demokrasi Birliği, Ahde Vefa 78 Derneği, Tüm Yerel Sendikalar, 2023 Türkiye Platformu gibi dernekler, Sivil Toplum Örgütleri, yönetici ve temsilcileri katıldılar.

Tören, Türkiye Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Silah Arkadaşları ve vatanımız için canını seve seve veren şehadet mertebesine eren başta Kaymakam Mehmet Kemal Bey olmak üzere tüm şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

Sırası ile  Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Türkiye Kamusen İstanbul İl Başkan  Dr. Mustafa Kavlu, Türk Eğitim Sen 2 nolu Şube Başkanı Halil İbrahim Çakmak, Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkal ve Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz konuşmalarını yaptılar.

Prof. Dr. İbrahim Öztek; Sözlerine Kaymakam Kemal Beyin son sözleri ile başladı. “Adalet buna diyorlarsa, kahrolsun adalet” Bu haykırış tüm İstanbul’da yankılandı. “Kahrolsun Adalet” “Ben cephede düşmana karşı savaşan bir nefer gibi şehadet şerbetini içmeye gidiyorum” diyordu.

Yozgat Boğazlayan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey 10 Nisan 1919 günü Ermeniler, Rumlar, işgal kuvvetleri ve işbirlikçilerin dayatmaları ile Beyazıt Meydanında idam  edildi. O ve Bayburt Kaymakamı Urfa Mutasarrıfı Mehmet Nusret Bey ile Diyarbakır Valisi Mehmet Reşit Bey de 1915 Ermeni tehciri olayında görevlerini ihmalde bulundukları gerekçesi ile suçlanmış, Nemrut Kürt Mustafa Paşa başkanlığında düzmece bir mahkemede yargılanmış ve mahkum edilmişlerdi.

Kemal beyin tabutunu genç tıbbiye ve mülkiye öğrencileri omuzlayarak, Türk milletinin büyük şehidi çelengi ve bayraklar eşliğinde bugün tören yaptığımız Kadıköy Kuşdilindeki  mezarına koydular.

Esir alınmış bir imparatorluğun kalbinde devlet, ne yazık ki kana susamış Ermeni, Rum, İngiliz ve işbirlikçilerinin gayreti ile hazırlanan kumpastan bir vatan evladını kurtaramıyor ve evladına sahip çıkamıyordu. İşgal kuvvetleri için Kaymakam Kemal, tüm dünyanın gözleri önünde aşağılanan o koca imparatorluktan alınan intikamın sembolü idi. Bu intikam, kendilerini bin yıl insanca, adaletle, hakkaniyetle yöneten efendilerinden, aşağılık komplekslerini tatmin için alınıyordu. Bu canavarlar, yıllarca Anadolu’da Azerbaycan’da okullara samanlıklara ahırlara tıkarak diri diri yaktıkları yüzbinlerce Müslüman Türk ve Kürt’ün kanına doymamışlardı. Üzülerek belirtiyorum ki, bu gün de peşlerine taktıkları hainlerle en müstesna semtlerimizde “1915’ ten günümüze soykırım sürüyor” diyerek ırkçı faşizan emelleri ile pankartlar açarak, bitmeyen kinlerini her fırsatta kusmaktadırlar.

Ermenistan’ın ilk Başbakanları Kaçaznuni’nin itirafları dahil tüm batılı araştırmacıların bulguları, Ermeniler tarafından iki milyon Türk’ün öldürüldüğünü ortaya koymaktadır. Fakat biz bunu anlatmakta güçlük çekiyoruz. Halbuki henüz 25 yıl önce Hocalı’da katlettikleri yavrucukların kanı kurumamıştır diyerek sözlerini bitirdi.   

Dr. Mustafa Kavlu; Kaymakam Kemal Bey’in Şehadetinin Türk tarihinde önemli bir yeri vardır.  Kemal Bey tıpkı Çanakkalede vatan için kendini feda eden 57. Alay gibi, İzmir’de düşmana ilk kurşunu sıkan Hasan Tahsin gibi sembol olmuş bir kahramandır. Onun şehadeti bir haksızlığın, hukuksuzluğun ve dahası ihanetin sonucudur. Bu olay canından aziz bilerek vatanına, milletine sahip çıkanlara bir göz dağıdır. Ülkenin ve milletin milli iradesine milli müdafaasına milli inançlara kasıttır. Bunda da hiçbir zaman başarılı olamamışlardır. Kemal beyin şehadeti adeta kurtuluş savaşımızı ateşleyen bir kıvılcım olmuştur.

Esefle ifade ediyorum ki bu ülkede Nemrut Mustafalar, Sait Mollalar, Damat Feritler,  Şeyhülislam Mustafa Sabriler, Ali Kemaller bitmedi ve bitmeyecektir. Fakat her seferinde karşılarıma dev gibi Kaymakam Kemaller ve Mustafa Kemaller çıkacak, onları tarihin karanlıklarına gömecektir dedi. Konuşmasını Kaymakam Kemal beyin  “Fertler ölür millet yaşar. Yaşasın Millet …” sözleri ile bitirdi.

Halil İbrahim Çakmak; Kaymakam Kemal Beyin görevleri, tehcir ve bununla ilgili kanunlar, mahkeme edilişi, yalancı şahitlerin ifadeleri, yargılanma ve sonuçlarını dile getirdi.

Prof.Dr. Mustafa Erkal; Atatürk’ün teklifi ile 19 ekim 1922 günü TBMM kararı ile Boğazlayan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey, Bayburt Kaymakamı Mehmet Nusret Bey ve Diyarbakır Valisi Mehmet Reşit Bey Milli Şehit ilan edilmişlerdir. Bizlere düşen görev, gelecek nesillere şehitlerimizi unutturmamaktır. Kazanımlarımızın, değerlerimizin ve demokrasinin kıymetinin farkında olmaktır. Kaymakam Kemal Beyi Saygı ve rahmetle anıyoruz dedi.

Kartal Belediye Başkanı Op.Dr. Altınok Öz; 'Kaymakam Kemal, yoktan var edilen Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundaki büyük mücadelenin ve Kurtuluş savaşımızın sembollerinden biri olmuştur. Dünkü emperyalist güçler Ermenileri, Rumları kullanmışlar, onları ülkemize karşı kışkırtmışlar, Güzel vatanımızı bölmek parçalamak için ellerinden gelen her ihaneti sergilemişlerdir. Bu gün de aynı emperyal güçler, bir takım dayatmalarla, terör örgütlerine verdikleri desteklerle, sınırlarımızda oynadıkları oyunlarla ülkemize ve tüm kazanımlarımıza  kastetmektedirler. Atatürk’ün kurmuş olduğu bu devlet ve cumhuriyet o kadar güçlü temeller üzerine kurulmuştur ki, bu devleti hiçbir güç yıkamayacak, bu yüce Türk milletini de hiçbir güç bölemeyecektir. Türkiye cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Kaymakam Mehmet Kemal bey ve tüm şehitlerimize Allahtan Rahmetler diliyoruz' dedi.

Vedat Özbaş'ın şehitler için okuduğu Kur’an ve dualarla tören sona erdi.

Prof.Dr.İbrahim Öztek 10 Nisan 2017, Kuşdili-Kadıköy

İlgili Haberler