ABD, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin, Amerikan savaş uçaklarının geçen hafta iki köyü vurarak yüzlerce sivili katletmesinin ardından hava saldırılarının durdurulması talebine olumsuz karşılık verdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD’nin Afganistan’da hava saldırılarını sona erdirmeyeceğini söyledi. Amerikan güçlerinin, en uygun istihbarata dayanarak askeri kararlarını almaya devam edeceğini ifade eden Jones, hiçbir harekatı seçenek dışı bırakmayacaklarını kaydetti.
Fosfor bombası şüphesi
Öte yandan Afganistanlı yetkililer, saldırılara fosfor bombası kullanıldığını açıkladı. Afganistan Genelkurmay Başkanı General Bismullah Han’ın başkanlık ettiği soruşturma komisyonu da, ABD bombardımanlarda 140 sivilin öldüğünü, 25 sivilin yaralandığını ve 12 evin yıkıldığını açıkladı.
‘Orta Doğu’da yeni savaş kapıda’
Ürdün Kralı İkinci Abdullah, ABD yönetiminin İsrail ve Araplar arasındaki 60 yıllık savaşı sona erdirecek iddialı bir barış planı için son rötuşları yaptığını söyledi. Abdullah, barışın sağlanmasına dair vaatlerini uygulamaya koyamaması durumunda, Başkan Obama’nın
güvenilirliğinin de bir gece içinde buharlaşacağını belirtti. Times gazetesine konuşan Abdullah, “Eğer barış müzakerelerini ertelersek, İsrail ile Araplar veya Müslümanlar arasında önümüzdeki 12 ya da 18 ay içinde yeni bir çatışma yaşanacak” dedi.