Borç batağındaki dev AVM'lere bankalar bir bir el koyuyor

Borç batağındaki dev AVM'lere bankalar bir bir el koyuyor
Korona virüs kısıtlamalarından büyük darbe alan AVM’lerin 15 milyar doları aşkın kredi borcunun altından kalkamadığı belirtiliyor. 30 AVM’nin ise borçları nedeniyle bankalara devredilmesi söz konusu.

Dünya gazetesinden Yener Karadeniz’in haberine göre, Bünyelerinde bulunan markalara kira desteği kapsamında 6,5 milyar TL'lik destek veren AVM'ler, artan kurun da etkisi ile kendi borçlarını ödeyemez duruma geldi. 15 milyar dolar borç bulunan sektörde 30'a yakın AVM'nin bankalara devir riski ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Yakın gelecekte en büyük AVM sahiplerinin bankalar olabileceğini vurgulayan sektör temsilcileri, 1 milyona yaklaşan istihdam sağlayan sektörün ayakta kalabilmesi için borçlarında 1 yıl faizsiz öteleme ve TL'ye dönüş desteği talep etti.
AVM'lerin kredi yükü, 2018 Ekim'den bu yana döviz kurunda gerçekleşen artış nedeni ile yüzde 25'e yakın yükseldi. Pandemi döneminde düşen gelirler de dikkate alındığında birçok AVM borçlarını çeviremez duruma geldi. Borç yükümlülüklerini yerine getiremeyen AVM'lerin bankalara devri de hızlandı.