Fed kararı sonrası altın sahipleri hayrete düştü: İslam Memiş "Pazartesi başlıyor, hazırlanın" dedi

Fed kararı sonrası altın sahipleri hayrete düştü: İslam Memiş "Pazartesi başlıyor, hazırlanın" dedi
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, Fed'in bu gece açıkladığı karar ile faizleri sabit bırakmasının altın fiyatlarına önemli etkileri olacağını belirterek, yatırımcılara pazartesi günü yaşanacaklar hakkında kritik uyarılarda bulundu.

ABD Merkez Bankası (Fed), piyasaların beklentisiyle ters düşmedi ve herhangi bir faiz artırımına gitmeyerek yüzde 5.25-5.50 seviyelerinde kalmaya devam etti.

Küresel piyasalar açısından alınacak kararın altın fiyatları, dolar endeksi ve gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine yönelik doğrudan etkisinin olacağı belirtilirken, Türkiye'de altın piyasalarının uzman ismi olarak bilinen İslam Memiş, Fed kararı sonrasında altın yatırımcısını nelerin beklediğini şu ifadelerle açıkladı:

"ALTIN BU KARARIN ARDINDAN ZİNCİRLERİNİ KIRACAK"

"Beklenen oldu. Altın fiyatlarını uzun süredir gerek söylem gücü ile, gerekse de aldığı faiz kararlarıyla baskılayan Fed, bu toplantıda faiz artırımına gitmedi. Görünen o ki, Powell'ın açıklamalarından da anlaşılan gelecek ay son kez 25 baz puanlık faiz artırımına gidilecek ve 2023 yılı kapatılacak. 2024 yılında ise uzun süredir beklenen faiz indirimleri oldukça güç görülüyor. ABD, gelecek yılı yüksek faizle sürdürmeyi düşündüğünü piyasalara açık bir şekilde belirtti.

Peki bu kararların ardından altın fiyatlarında ne olacak? Ons tarafında piyasa beklentisi ile çelişen bir karar gelmediği için, sert inişler ve yükselişler görmedik. Zaten piyasalar, bu faiz kararını biliyordu ve pozisyonlarını almıştı. Ancak pandemi sonrasında yürütülen sıkı para politikaları ile altın üzerinde kurulan yoğun baskı, faizlerin yükseltilmemesiyle birlikte bir miktar gevşeyecektir.

Eylül ayında ucuz altın için son günler olduğunu belirtmiştik. Alınan karar da bu ifademizi doğruluyor. Ekim ayıyla birlikte altın fiyatlarında sert bir tırmanış göreceğiz. Ons tarafında 2000 seviyesi test edilebilir ancak beklenen yükseliş, Ekim'e girmeden kendini hissettirecek diye tahmin ediyorum. Gelecek hafta itibarıyla, özellikle pazartesi piyasaların açılmasıyla beraber altında yukarı yönlü bir hareketin başladığına şahit olabilir.

Biliyorsunuz dünya genelinde altın fiyatlarını hatta bütün emtia piyasasını yakından ilgilendiren 2 faktörden biri, Fed tarafından alınacak faiz kararları olarak dikkat çekiyor. Sene başından beri sürdürülen faiz serisi, Haziran ayının ardından ikinci kez bozulmuş oldu. Şüphesiz bunun yansımalarını altın fiyatlarında göreceğiz.

GRAM ALTIN 1880 LİRAYA YÜKSELECEK

Şu anda gösterge kur tarafında 1685 lira olan, Kapalıçarşı tarafında ise 1730 liralara alıcı bulan gram altın fiyatları, ilerleyen haftalarda yükselmeye devam edecek. Altın yatırımı yapmayı düşünen, altın borcu olan ya da yakında düğün yapacak vatandaşlar için her zaman söylediğim gibi, bu fiyatlardan alım yapmak için son günler. Bu fırsatı mutlaka değerlendirmenizi öneririm.

Yarın açıklanan PPK kararıyla birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), faizleri yüzde 30 ve üzerine çıkaracağı düşünülüyor. Bunun dolar kurunda ciddi bir etkisi olmayacaktır ancak uzun vadeli olarak, OVP'de de açıklandığı gibi dolar tarafında yıl sonunda 30-31 liralar beklenmeye devam ediyor. Ekim ayında xauusd paritesinde 2000 dolar ataklarıyla, dövizdeki artış birleştiğinde gram altın fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket kaçınılmaz denilebilir.

Şu anda 1730 liradan alıcı bulan gram altın, piyasalarda 1920-1930 liralardan yılı kapatabilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından getirilen altın üretimine yönelik kota ve sınırlamalar, piyasalardaki makas aralığının sürmesine neden oluyor. Bu nedenle gösterge kur ile altın almaya çalışmayın, böyle bir imkanınız yok. Bu 40-50 liralık makas aralığı uzun bir süre hayatımızda olacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar