Borsa İstanbul’dan korona virüs tedbiri!

Borsa İstanbul’dan korona virüs tedbiri!
Borsa İstanbul’dan korona virüs nedeniyle piyasalarda oluşan aşırı hareketler sonrası dikkat çeken bir karar geldi. Buna göre, hisse senetlerindeki aşırı düşüş sonrası otomatik devre kesme devam edecek, ancak fiyat artışlarında uygulanmayacak.

Korona virüs salgınının yayılması sonrası piyasalarda yaşanan panik borsa ve hisse senetlerinde ciddi düşüşlere neden olmuştu. Borsa İstanbul, piyasalardaki hareketlenmeler sonrası aldığı karar ile hisse senetlerinde meydana gelecek aşırı düşüşler sonrası işlemlerin otomatik olarak kesilmesi uygulamasının devam edeceğini ancak fiyat artışlarında devre kesme yapılmayacağını açıkladı.

Borsa İstanbul'da aşırı fiyat hareketlerini engellemek ve hisse senetlerinin hızlı değer kaybının önüne geçebilmek için devre kesici uygulamasında değişikliğe gidildi. Panik satışlarında hisse senetlerinde aşağı yönlü uygulanan yüzde 5'lik devre kesici uygulamasına devam edilirken; yukarı yönlü hareketlerde hisse senetlerinde işlem kesintisi yapılmayacak. Böylece aşağı yönlü hareketlerin kontrol altına alınması hedefleniyor.

DEVRE KESİCİ UYGULAMASI NEDİR?

Devre Kesici Uygulaması (Otomatik Seans Durdurma Sistemi) kısaca; Sürekli İşlem Bölümü'nde fiyat değişiminin eşik değeri aşması durumunda işlemlerin geçici süre durdurulması ile emir toplama aşamasına alınması durumudur.

KÜRESEL PİYASALAR PANİKTE

Öte yandan dünya genelinde koronavirüs kaynaklı sert fiyat hareketleri sürüyor. Panik havasıyla gelen satışlar ABD borsalarında rekor düşüşlere yol açtı. Dolar/TL 6,42'den güne başlarken altın fiyatlarında düşüş sürüyor.

ABD kapanışında, Dow Jones endeksi yaklaşık 3000 puan değer kaybetti ve yüzde 12,94 azalışla 20.186,48 puana geriledi. Endeks, söz konusu düşüşle 1987'de yaşanan "kara pazartesi"nden bu yana kaydedilen en büyük kaybını yaşadı. S&P 500 endeksi yüzde 11,57 kayıpla 2.397,38 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 12,32 azalışla 6.904,59 puana düştü.

ALTINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Sadece hisse senetleri piyasaları değil altın ve petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarında da fiyatlar yönünü aşağıya çevirmiş durumda. Spot altının onsu 1465 dolara kadar çekilmiş ve 27 Kasım 2019'dan bu yana en düşük seviyeleri görürken petrol fiyatları 30 doların altını görmüştü. Petrolde yaşanan sert düşüşün ardından bugün dünkü fiyatlara tepki hareketleri yaşanıyor. Tekrar 30 doların üzerine tırmanan brent petrolün varili saat 09:50 itibarıyla 30,65 dolardan işlem görüyor.