İslam Memiş altın sahiplerine seslendi: ''2 gününüz kaldı! Hazırlığa başlayın''

İslam Memiş altın sahiplerine seslendi: ''2 gününüz kaldı! Hazırlığa başlayın''
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, haftayı 1850 doların altında kapatarak son günlerde rekor düşüş kaydeden ons fiyatlarının ardından takipçilerine seslenerek önemli açıklamalarda bulundu. Memiş, emtia piyasalarında yaşanacak önemli gelişmeler için tarih vererek "2 gününüz kaldı, hazırlığa başlayın" uyarısı yaptı.

Değişen tüketim alışkanlıkları ve gelişen teknolojilerin ardından Türkiye'de ve dünyada her gün piyasalara yeni yatırım araçları çıkmakta. Tüm bu dönüşümle birlikte riskli yatırım araçlarına temkinli yaklaşan vatandaşların en gözde tercihi olan altın zirvedeki yerini korumaya devam ediyor.

2022 yılında beklentilerin altında kalarak, birikim sahiplerine beklediğini veremeyen altın, 2023 yılına üst perdeden bir giriş yapsa da yılın geri kalanında bu yükseliş sürdüremedi. Özellikle Fed'in sıkı para politikasını bırakmaması, ABD'de faizlerin son yılların rekor seviyelerine çıkarılması ve dünya piyasalarında yaşanan diğer gelişmeler, dolar endeksini 106 seviyelerine çıkararak değersiz bir altın fiyatlaması yarattı.

ALTIN SON 6 AYIN EN DÜŞÜK FİYATINI GÖRDÜ

Haftayı 1925 seviyelerinden açan xauusd paritesi, yaşanan çalkantılı hareketlerin ardından kapanış seansına 1850 doların altında girdi. Bu düşüş, foreks piyasalarının yanı sıra gram altın/TL fiyatlarında da sert kırılmalar yaşanmasına neden olurken, varlıklarını altın olarak muhafaza eden yatırımcılarda büyük bir panik yaşanmasına neden oldu.

Türkiye'de finansal piyasalar ve emtialar üzerine yaptığı yorumlar ile dikkat çeken İslam Memiş, düşüşlerin suni olduğunu belirterek, saman alevi gibi söneceğini ve altında yeniden yükseliş hareketlerinin hiç de uzak olmadığını belirtti.

Kapalıçarşı'nın nabzını tutan Memiş, Mart ayından bu yana en düşük seviyelerine ulaşan altın fiyatlarının ardından yeni yükselişler için tarih verirken, yatırımcılara şu tavsiyelerde bulundu:

DÜNYAYI KASIP KAVURACAK KRİZ KAPIDA

"Petrol fiyatları 100 doları görmek üzere. Dünya genelinde yeni bir enflasyon dalgası kapımıza dayanmış durumda. Tüm ekonomik göstergeler, gelecek aylarda küresel bir krizin kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Böyle bir ortamda, ekonomi okuryazarlığı olan insanların beklentisi, altın fiyatlarının yükseleceği şeklinde olur. Ancak ABD tarafından yapılan manipülasyon o kadar güçlü ki, şu anda bırakın yükselmeyi son ayların en dip seviyelerini görmüş bir emtia piyasası bizi karşılıyor.

Ancak gerek Çin tarafından gelen kriz uyarıları, gerekse de ABD'de gelecek ay enflasyonun yüzde 4'ün üzerine çıkacağı yönündeki beklentim bize gösteriyor ki; altın için sert ve istikrarlı bir yükseliş an meselesi. Şu anda yaşanan aşağı yönlü hareketlerin saman alevi gibi geçici olduğunu söyleyebiliriz. Muhtemelen FED kanadında son faiz artırımı Ekim ayında 25 baz puan ile yapılacaktır ve 2023 sonuna kadar sabit bir faiz uygulamasına geçilecektir. İşte bu noktada, altında ons fiyatının yıl sonuna kadar 2000 dolar seviyesini test edeceğini söylemek mümkün.

Elbette şu anda yaşadığımıza benzer olarak teknik düzenlemeler, kısa süreli aşağı yönlü hareketler yaşanacaktır ancak burada önemli olan, her kırılmada panikleyerek satış yapmamak ve sabırlı olmak olacaktır. Küçük yatırımcının en fazla düştüğü tuzaklardan biri bu oluyor. Uzun vadeli düşünecekseniz gram altın için şu anda yıl sonu için 1880 lira tahmininde bulunmama karşın, sıçramaların erken yaşanması halinde beklentim 1920 lira seviyelerine kadar yükselebilir.

"EN UCUZ FİYATTAN ALTIN ALMAK İÇİN SON 2 GÜN"

2023 altının yılı olacak demiştim. Bu iddiamda hala ısrarcıyım. Emtiaların tamamı, özellikle gümüş de oldukça kazançlı bir yıl sonu geçirecektir. Belki de getiri bakımından altını sollayacak tek yatırım aracı gümüş olacak.

Ons altının bu tarihten sonra 2000 doların üzerine çıkacağını ve orada kalıcı olacağını düşünüyorum. Geçtiğimiz hafta belirttiğim gibi, dip fiyattan alım yapmak isteyenler için 2023 penceresi kapanmak üzere. Profesyonel yatırımcıların yaptığı gibi, alırken kazanmak için son günler diyebiliriz çünkü ons için 1850 direncinin altına çok fazla inilmeyecektir ve gelecek haftadan itibaren toparlama hareketleri görülüp, Ekim ayının ortalarında ise 1950-2000 bandına doğru ataklar gerçekleşebilir.

Doğal olarak bu artışlara bağlı olarak gramda da yükselişler yaşanacaktır. Gün içerisinde gösterge kur tarafında 1630 liraları gören gram altın, ilerleyen aylarda dövizde yaşanacak muhtemel bir yükselişle birlikte hem dolar türünden yükselecek, hem de xauusd paritesi artacağı için gramın Türk lirası karşısındaki değerlenişi çift yönlü bir destek almış olacak. Burada uzun süreli bekleyenler, yılın sonunda ceplerini en çok dolduranlar olacaktır

"ALTIN FİYATLARI BİR GERİ İKİ İLERİ GİDECEK"

Gelecek haftalardan itibaren, özellikle kripto paralar için de boğa sezonunun başladığına yönelik işaretler gelmeye devam ederken, altında da sert ve uzun soluklu yükseliş yaşanabilir. Belki de bu kırılma gelecek hafta yaşanacaktır o yüzden, son iki gün için iyi bir pencere olduğunu düşünüyorum.

Her zaman söylediğim gibi bana sürekli "Altın tepetaklak gidiyor, satış yapmalı mıyız? Daha nereye kadar düşecek?" soruları geliyor. Altın çuvallamadı, yalnızca bir düşüş yaşadı. Dip fiyata geldi, şu an için bedavadan biraz pahalı diyebiliriz hatta. İlerleyen zamanlarda düşüş olacak mı konusuna gelirsek. Evet, düşecek. Hiçbir yatırım aracı sonsuza kadar yükselmez ancak uzun vadeli konuşuyorsak, altın bir düşerse iki yükselecek. Bu yüzden burada sabırlı olmak ve her kırılmada oltaya gelmemek önemli.

Borsa, kripto paralar ya da döviz için de aynı kurallar geçerli. Zirve fiyatlarda alım yapıp, düşüşlerde satmak maalesef küçük yatırımcıların bir türlü terk etmediği bir alışkanlık oldu. Burada paniklemeyen ve birikimini koruyanlar yatırımcının mutlak suretle mutlu çıkacağını düşünüyorum."

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar