Borsa yükseliyor!

Twitter'de bir paylaşım dikkatimi çekti.

"Faruk Bey'i kalp krizi nedeniyle kaybetmişiz. Allah rahmet eylesin, huzur içinde uyusun. #memsa"

Fotoğrafta 45 yaşlarında tertemiz yüzlü bir kişi ve yanında 10 yaşında bir çocuk.

ekran-goruntusu-2020-10-26-010400.jpg

#memsa, borsa kotundan çıkartılmış batık bir şirketin adı. Bir insanın ölüm haberinin borsa şirketi ile ne alakası var?

Araştırdım içler acısı, yüzlerce dramatik borsa hikayesi ile karşılaştım.

Ortada 10 yıldır zarar eden bir şirket var. Tabii ki binlerce hisse mağduru yatırımcı. Şirketin işlem sırası kapatılmış. Yani yatırımcı elindeki hisse senedini satamıyor.  Çünkü şirket yükümlü olduğu mali tablolarını borsaya göndermiyor.

O göndermedikçe borsa yönetimi şirketin işlem sırasını kapalı tutuyor. Son olarak borsa kotundan çıkarttı.

Aslında şirketin hikayesi çok eski. Şirket Adana'nın en büyük sanayi kuruluşlarından. Sıkıntıya giriyor ve dönemin başbakanı Erdoğan'ın devreye girmesi ile kurtarılıyor. Şirket yüksek oranda bedelli sermaye artırımı yapıyor. Yani yatırımcı cebinden şirkete ekstradan para koyuyor. Şirket hissenin yüzde 41'ni İsveçli Generalli isimli bir şirkete sattığını söylüyor.  Bu şirket ne oldu, elindeki hisseler ne oldu ne bilen var ne duyan. Dahası böyle bir şirket var mı onu da bilen yok. Çünkü kimse bulamadı.

Erdoğan'ın devreye girmesi ile açılan kamu bankası kredileri halen devam ediyor. Banka doğal olarak haciz işlemi başlatıyor.

Şirkete güvenen, bu ülkede parasını elin yabancı parasına değil de kendi milli şirketlerine güvenip hisse senedine yatıran binlerce insan mağdur oluyor.

İşte bu mağdurlardan biri de son yıllarını Memsa şirketini yönetme mücadelesiyle geçiren Faruk Bey.

Bütün birikimi Memsa hisse senedi ile batıp giden Faruk Bey'in kalbi daha fazla dayanamıyor ve küçük kızının gözü önünde vefat ediyor.

Memsa yatırımcıları Faruk Bey'in vefatı ile yarım kalan mücadeleyi sürdürüyor. Sermaye Piyasası Kurulu'na yüzlerce şikâyet dilekçesi veriyorlar.

Ortada trilyonlarca liranın yok olup gitmesi var. Bu uçup birilerinin cebine giden paranın her kuruşunda ah var. Tıpkı Faruk beyinki gibi.

SPK geçtiğimiz hafta Memsa şirketinin yöneticilerine para cezası verdi o kadar. Bir de yatırımcılara haksızlığa uğradıklarını ve dava açabileceklerini söyledi.

Yıllar sonra sadece bu kadar!

Şirketin işlem sırası halen kapalı. Çünkü şirket 40 bin lira verip, mali tablolarını hazırlatmıyor.

Memsa konusunu işlemeye devam edeceğim. Ancak burada şuna dikkat çekmek istiyorum.

Borsa aylardır yükseliyor. Yüzde bin hatta 2 bin bile yükselen hisse senedi var. Bunların çoğu batık ve mali yapısı bozuk şirketler. Zaten borsanın gözaltı adı verilen pazarında günde 1 dakika işlem görüyor.

Ancak sosyal medya üzerinden pembe tablolarla bu hisseler özellikle küçük yatırımcılara pazarlanıyor.

Bir hisse senedi yüzde 2 bin yükseliyor, bir hafta 5 tavan yapıyor, diğer hafta 5 taban yapıyor ve bu hisselerle ilgili SPK hiçbir şey yapamıyor. Sadece küçük tedbirler alıyor ki, onlarda para etmiyor.

Gerekirse yasa çıkartılıp, SPK'nın MASAK ile ortak çalışması ve bu hisse senetlerinde manipülasyon yapıp büyük vurgunlar vuran kötü niyetli klişeleri engellemeli. Aksi takdirde Faruk Bey ve onun gibi daha yüzlerce acı hikâye duyarız.

Kalp krizi geçirenler ve intihar edenler.

Şirketler ve borsa manipülatörleri vicdansız olabilir ama en azından borsayı ve sermaye piyasalarını yönetenler adil ve vicdanlı olabilir.

 

Yazarın Diğer Yazıları