Böyle gitmez... Bitmeli!

Bilmiyorum ama Avrupa ülkeleri, Gara'da 13 insanımızın katledilmesini ister istemez, arka çıktıkları PKK'nın artı hanesinden düşeceklerdir. En azından Türkiye'nin "Neden PKK'nın yanındasınız?" sorusuna cevaplarında dilleri dolaşacaktır.
37 yılda 6021 sivil katledilmiş. Böyle bir rakam aklınıza gelir mi? Telaffuz edilince dehşete düşüyorsunuz.
İspanya'da PKK'nın benzeri ETA, 1968'dan 2011'e kadar faaliyetinde sadece 829 kişinin ölümünden mesul.
Herri Batasuna, ETA ile bağlantılı olduğu için kapatıldı. Bizde ise HDP'nin PKK ile iç içeliği defalarca ispat edildiği hâlde Marxizmden çarklı etnikçi neo liberallerin kuyruğunda kendilerine statü arayan zavallı sağ cenah yazarları bile "HDP kapatılmasın!" diyebiliyorlar.

Akın Özçer eski diplomat. 4 yıl İspanya'da elçiliğimizde müsteşardı. İspanya ve ETA üzerine çalıştı. "İspanya Siyasi Tarihinde Bask Milliyetçiliği", "Agur, ETA Artık Yok" kitaplarını yazdı. Yakın zamanda kendisiyle yapılan röportajda "Terörle ilişkisi olan parti kapatılır." diyor.
HDP Genel Başkanı Prof. Dr. Mithat Sancar, Gara'daki insanlarımızın katledilmesine "Bu bir katliamdır." ifadesini kullanıyor ama PKK'nın adını geçirmiyor:

"Bu bir katliamdır, uluslararası insancıl hukukun ağır ve vahim ihlalidir. İhtiyacımız olan şey hakikattir. Ölümlerin nasıl meydana geldiğini şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkarmaktır. Bu bir infaz mıdır, yoksa ölümler bombardımanların sonucu olarak mı gerçekleşmiştir? Şunu peşinen söyleyeyim, ölümler nasıl gerçekleşmiş olursa olsun bu durumu kabul etmek kesinlikle mümkün değildir. Biz bunu açıkça kınıyoruz. Kınamak yetmez, hakikati ortaya çıkarmalıyız..."
Mithat, yandan yandan PKK'yı temize çıkarma çabasında:
"22 yıl içinde PeKeKe'nin alıkoyduğu 335 kişi ailelerine sağ salim kavuşmuştu. 'İktidardan ne bekleniyor?' diye soranlar lütfen bugün hayatta olmayan bu 13 insanın mektuplarına baksınlar. İktidar bir adım atacaktı ve insanlar serbest kalacaktı. Bu adım atılmadı."
Alçakça bir yorum. Katliam diyor, sonra katliama mazeret uyduruyor. Bu yorumuyla zımnen PKK'nın katlettiğini de kabul ediyor.
Türkiye'de ve İspanya'daki siyasî hareketleri en iyi bilenlerden Akın Özçer, terör bağlantılı Batasuna'nın hangi şartlarda kapatıldığına açıklık getiriyor:   
"İspanya, 2002 yılında Batasuna'yı kapatabilmek için 'Siyasi Partiler Organik Yasası'nı çıkardı. Aynı zamanda 'Ant-i Batasuna Yasası' da denilen bu yasa baştan sona kadar Batasuna'yı ve yaptıklarını tarif ediyor. Terör örgütünü kınamama, terör örgütüne övgüde bulunma ve mensuplarının cenazesine katılma gibi terörle ilintinin tüm çeşitlerinin detaylarıyla yer aldığı 12 maddelik bir yasadan söz ediyoruz."
Akın Özçer, İspanya gibi bire bir tarif ortaya konmasa bile Anayasa'nın 68. ve 69. maddelerinde siyasî partilerin "şiddetle ilintisi olmasa dahi kapatılmasını ön gören" hükümler olduğunu söylüyor ve ekliyor: "'Şiddetle arasına mesafe koymayan', 'şiddete başvuranları övme' ve 'şiddeti kınamama' gibi ifadelerin yer alacağı yeni bir yasal düzenleme yapması gerekiyor. İspanyollar da bu hususları içeren bir yasal mevzuata sahip değildi. Ama daha sonra oturup AİHM'nin onaylayacağı bir kanun yaptılar." diyor. (Röp. Adem Demir, Independentturkish, 30 Aralık 2021)
AİHM'nin engel çıkaracağı ne eksiklik görülüyorsa bir an önce tamamlanmalıdır.
Böyle gitmez, gidemez... Bitmeli!

Yazarın Diğer Yazıları