Boynu kıldan ince çocuklarımız

Siddeti, yönetim biçimi haline getiren bir iktidar, şiddeti yaygınlaştırır. Ayrıca bir kimlik biçimi haline getirir. Kendini şiddetle ifade etmeye alışan insanlar çoğalır. Başbakanımızın konuşma tarzı budur.
Mitinglere kefenlerle gelenler, siyasi eleştirilerini yaşlı bir eski dostlarına yaparken bile şiddet gösterirler. Dilleriyle yaralarlar. Dil yaresi açarlar. Yazıyı alet ederek yaparlar bazen şiddeti.
MHP’li bir görevlinin Esenyurt’ta seçim bürosu açılışında öldürülmesi şiddetin had safhasıdır. Allah rahmet eylesin.

***

Nazım Hikmet, “kadınlarımız” için şiir yazmıştır. Kadınlarımız için yazılan en gerçekçi, en şiirsel şiirdir. Rıfat Ilgaz da sınıf şiirinde çocuklarımız için yazdı. Ama şimdiye kadar yazılan çocuk şiirlerinin hiç birinde boynuna ip takılarak sürüklenen çocuk yoktur.
O da oldu. Bir berber hata yapan çırağını dövüyor, çocuk işe gelmeyince boynuna ip takıp motosikletine bağlıyor, 1 kilometre koşturuyor, sonra da şaka yaptım diyor. Baksanıza şakaya. İdam gibi! Padişah karşısında boynu kıldan ince kul gibi.
Bitmiyor. Ayakkabı boyacısı babaya haber veriyorlar o da şaka yapıldığını söylüyor, çocuğun getireceği üç kuruşu kaybetmemek için.

***

Ey boynu kıldan ince çocuk, fotoğrafını buzlamışlar ama gördüm. Sapsarı ve ip inceydin. Boynun gerçekten kıldan inceydi.
Suda yüzdürdüğün oyuncak gemilerin var mıydı senin? O bile yoktur değil mi? Çünkü çalışmadığın zaman okula gidiyorsun.
Babası ayakkabı boyacısı olmayan abilerin sahici gemileri var. Onları yüzdürüyorlar. Villaları, malikaneleri var. Akşam eve gidince oralarda oturuyorlar.
Seninse akşam eve gittiğin zaman fakir de olsa sıcak gecekondudan yapılma bir yuvan var. Bir kaç minder, belki bir iki eski koltuk.. Ortada bir tencere tarhana çorbası. Çünkü her zaman yediğin fasulye ve patatese de artık paranız yetmiyor.
Umarım, dilerim, inşallah sen büyüyünceye kadar bu şiddet Türkiye’si değişir. Şefkatli, vatandaşlarının hepsini seven, sevebilen Başbakanlar gelir. Ve umarım, dilerim, inşallah sen bu başbakanlardan biri olursun.

Yazarın Diğer Yazıları