“Bozkırın Tezenesi”

“Bozkırın Tezenesi”
ABDALLIK geleneğinin son temsilcilerinden, robot heykeli yapılmış ilk saz sanatçısı Neşet Ertaş; ölümünün dördüncü yıl dönümünde, çeşitli etkinliklerle anılacak.

Dünya çapındaki yazarlarımızdan Yaşar Kemal’in, “Bozkırın Tezenesi” olarak adlandırdığı Ertaş; 1938’de,

Kırşehir Çiçekdağı’nda doğdu. İlkokula giderken keman ve saz almayı öğrendi. “Aynı ruhun insanlarıyız” dediği, bağlama ustası babası Muharrem Ertaş’la düğünlerde çalıp söyledi. Kırşehir’den gittiği Kırıkkale’de iki yıl kalıp 1957’de İstanbul yollarına düştü. ŞenÇalar Plak’ta, “Neden Garip  Garip Ötersin Bülbül” adlı, babasına ait türküyü okudu. Onu başka plaklar ile kaset ve halk konserleri izledi. İstanbul’da geçirdiği iki yılın ardından, Ankara’ya yerleşti.

‘Devlet Sanatçılığı’nı reddetti 

Askerliği sonrasında, babasıyla yıllarca küs kalmasına yol açan evliliği, boşanmayla sonuçlandı. 1978’de, alkol ve sigara kullanımından dolayı parmaklarından felç geçirerek, işsiz kaldı. Kardeşinin daveti üzerine gittiği Almanya’da tedavi gördü. Çocuklarının eğitimi ve çalışmalarından dolayı, uzun süre orada kaldı. 2000’de, İstanbul’da verdiği
konserle, sahne hayatına geri döndü. 

Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanlığı zamanında verilmek istenen ‘Devlet Sanatçılığı’ unvanını; “Hepimiz bu devletin sanatçısıyız. Ayrıca bu sıfat, bana ayrımcılık geliyor”  diyerek  kabul etmedi. “Halkı sanatçısı olarak kalmak, benim için en büyük mutluluk” dedi. TBMM tarafından verilen  ’Üstün Hizmet Ödülü’nü ise bu kültüre hizmet eden ecdat adına aldı. 

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamındaki Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri’ne kaydedilen Ertaş; İstanbul Teknik Üniversitesi Konservatuarı’nca da ‘Fahri Doktora’ya layık görüldü. Bağlamadaki tavrı ve türküleri de ders olarak okutuldu. 

25 Eylül 2012 günü, prostat kanseriyle nedeniyle İzmir’de yitirdiğimiz sanatçının cenazesi; Kırşehir Bağbaşı Mezarlığı’nda, babasınınkinin yanına gömüldü. İsmi bazı yol ve okullara verilen Ertaş’ın, dünyaca ünlü heykeltıraşımız Adil Çelik tarafından yapılan robot heykeli; Kırşehir Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi’nde yer alıyor.

Eserlerinden seçmeler

Neden Garip Garip Ötersin Bülbül, Gitme Leylam, Türküler Yolcu, Gönül Ne Gezersin Seyran Yerinde, Kendim
Ettim Kendim Buldum, Hapishanelere Güneş Doğmuyor, Benim Yurdum, Gönül Yarası, Zülüf Dökülmüş Yüze, Gönül Dağı, Mühür Gözlüm, Zahidem, Neredesin Sen, Niye Çattın Kaşlarını, Çiçekdağı, Ağla Sazım, Vay Vay Dünya.