Bre heyyy! Osmanlı torunu geliyor!

"Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi" ucube sistem. Uygulamaları görüyoruz, öyle...

Yozgat Valisi, 15 Temmuz'u anmak için Yozgat'ta düzenlenen açık hava toplantısında, R. T. Erdoğan'ı bir yüceltti, bir yüceltti ki, insanın havsalası almıyor. Baştan sona Vali'nin konuşmasını dinledim. Böyle bir vali!... Övdü övdü, "mübarek" mertebesine çıkardı:

"… Nihayetinde istemeseler de muhtar bile olmaz dedikleri adam gün geldi başbakan oldu. O zaman da kendisini bir şekilde alaşağı ederiz, dediler. Tabi bu arada milletin lideri Erdoğan bir taraftan yollar yapıyor bir taraftan ekonomiyi düzeltti, bir taraftan yedi düvelle savaşıyor. Hatta Davos'ta onlara onların diliyle cevap verdi. Van minüt dedi. Van minüt ne demek. Bir dakika demek. Dur gardaşım dur! Senin öyle alaşağı ettiğin insan yok artık karşında. Burda Osmanlı torunu var Osmanlı!..."

Neden yerin dibine battım, biliyor musunuz? İnsan sevdiğini, tuttuğunu över. Bir şey diyemeyiz. Zat-ı Muhterem'i "ilâh" mertebesine çıkaranları, Peygamberimizle eş tutanları da gördük. Ama o Türkiye Cumhuriyeti'nin valisi.

1- Bu kadar basit bir konuşma yapmamalıydı. R. T. Erdoğan'ı övmek için söylediklerini kastetmiyorum. Üslûbunun basitliğini, gereksizliğini kastediyorum. Onun anlattıklarını "Saray" fanatikleri her fırsatta anlatıyorlar, basit olaylardan kahraman çıkarıyorlar.

2- "Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi"nin neden ucube olduğunun en bariz örneğini bu Vali göstermiştir. Vali, Ak Parti Genel Başkanı'ndan "milletin lideri" diyor. Şu anda o, müttefikinin oylarını çıkarırsak, yüzde 34-35'in lideri. Son anketlerde bu oran yüzde 27'ye kadar düştü.

3- Vali şimdi, tenkitler karşısında çıkıp diyecek ki: "Beni Ak Parti Genel Başkanını değil; cumhurun başkanını övdüm." Vali siyaset yapıyor, diye mahkemeye verseniz, buradan yırtacak. Ucubeliği görüyor musunuz?! Nereden baksanız, "tek adam rejimi" dökülüyor.  Aslında, muhalefetler için bu vali "iyi" bir ucube örneği oldu!

Vali'nin konuşma yaptığı yer, Cumhuriyet Meydanı'dır. Görüntüdeki saat kulesi 1908'de yapılmıştır. Tarihî hüviyeti vardır. Meydandaki Atatürk heykeli, 2006'da Ak Partisi belediye başkanı Yusuf Başer zamanında yenilenmiştir. Yenilenme sebebi, öncekinin Atatürk'e pek benzetilmemesidir.

M. Kemal, Yozgat'a 1924'te ve 3 Şubat 1934'te gelmiştir. İkinci gelişinde, Yerköy Tren İstasyonu'nda gecelemiştir.

Heykelin kaidesinde, Bütün Yozgatlıların dilinde olan M. Kemal Atatürk'ün şu sözü yer alır:

"Ünlü süvarilerin harp meydanlarında kahramanca dövüşen Türk yiğitlerinin harman olduğu diyar!.. Bozok yaylasının çocukları var olun!"

Yozgat Çapanoğlu İsyanı'yla da anılır. Millî Mücadele çok çetin şartlarda verilmiştir. İtilaf Devletleri'nin, "Halife" sıfatını öne çıkaran Vahîdettin'in ve çevresinin kışkırttığı isyan 30'dan fazladır.

Saat kulesi, aynı zamanda Çapanoğlu İsyanı'nın da merkezidir. Dedem söylemişti. İsyancı atlılar burada toplanmışlardı.

İsyanı bastırmak için Yozgat'a gönderilen Çerkes Ethem, "âsi" 12 kişiyi saat kulesinin dibinde asmıştır.

Vali Efendi buyurmuşlar, "Osmanlı torunu var Osmanlı!" Biz kimin torunuyuz? Daha geriye gitsek, Selçuklu mu desek, yoksa Göktürkler mi?!

Şu vali bana neleri hatırlattı. Bakalım M. Kemal Atatürk'ün 16 Ekim 1924'te Yozgat'a ilk gelişinin 95. yılını kutlayacak mı?

 

Yazarın Diğer Yazıları