Brent petrolün fiyatı iniyor, Türkiye'de düşüş yok

Brent petrolün fiyatı iniyor, Türkiye'de düşüş yok
Uluslararası piyasalarda Cuma günü yaşadığı sert düşüşün ardından Brent Petrol haftanın ilk iş gününe 113 dolardan giriş yaptı. Yaşanan bu düşüş Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarına etki yapmadı, tersine zam oldu

Petrol Cuma günü Fed''in parasal sıkılaşma adımlarının resesyona neden olacağı beklentilerinin etkisiyle sert gerilerken, yeni haftanın ilk işlem gününde yatay bir seyir izliyor.

Cuma günü yüzde 7''ye varan düşüşle Nisan başından bu yana en sert gerilemeyi gösteren ABD ham petrolünde işlemler 109 doların üzerinden geçti. Brent petrol ise 113 doların hemen altında.

ABD''de resesyon fiyatlamaları petrol piyasası üzerinde de etkili olurken, hafta sonu ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm''ün açıklamaları izlendi. Bakan Granholm, talepte yukarı yönlü ivmenin devam etmesini beklediklerini söyleyerek, sürücüleri akaryakıt fiyatlarında yüksek seviyelerin sürmesinin olası olduğu konusunda uyardı. Granholm, akaryakıt ile ilgili beklentilerin tümüyle dünyadaki gelişmelere bağlı olduğuna da işaret etti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise, enflasyonla ilgili iyimser mesajlar verirken, ABD Başkanı Joe Biden''ın resesyon ile ilgili görüşlerini de destekledi.

ABC''ye konuşan Yellen, ABD''de enflasyonun kabul edilemez şekilde yüksek olduğunu, bunun kısmen Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklandığını söyledi. ABD''de enflasyonun yerel değil küresel gelişmelerden etkilendiğini vurgulayan Yellen, önümüzdeki aylarda enflasyonun hızının düşeceğini ifade etti.

Yellen, ekonomik aktiviteye ilişkin olarak tüketici harcamalarının güçlü kalmaya devam ettiğini, ülked resesyonun kaçınılmaz olmadığını belirtti.