Çiftçi, esnaf, vatandaş isyan etti akaryakıt geçen seneki fiyatlara çekilsin

Çiftçi, esnaf, vatandaş isyan etti akaryakıt geçen seneki fiyatlara çekilsin
Dün 102 dolara kadar gerileyen Brent petrolün varili şu anda 104.33 dolardan işlem görüyor. Batı Teksas türü ham petrolün varili 11 Mayıs'tan bu yana ilk kez 100 doların altına geriledi. İndirimlerin ardından araç sahipleri fiyatların geçen seneki seviyeye çekilmesini talep etti.

Çiftçi, esnaf, vatandaş isyan etti

Milli Gazete''nin haberine göre, çiftçiye tarlasını ektirmeyen, esnafa ve vatandaşa kontak açtırmayan akaryakıt zamları devlete bütçe açığını kapatmasında önemli rol oynamaya devam ediyor. İstanbul’da bir yıl önce benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak 7,07 TL, motorinde ise 6,43 TL idi. İstanbul’da yılbaşında litre fiyatı yaklaşık olarak benzinde 12,29 TL, motorinde 11,43 TL''ydi.  

Hükümetin petrol ve doların artışını gerekçe göstererek zam üstüne zam yapmasının ardından petrolde sevindirici haber geldi. Dün 102 dolara kadar gerileyen Brent petrolün varili şu anda 104.33 dolardan işlem görüyor. Batı Teksas türü ham petrolün varili 11 Mayıs''tan bu yana ilk kez 100 doların altına geriledi. 

Bu indirimlerin ardından çiftçi, esnaf ve vatandaşlar "En ufak artışı bize zam olarak yansıtan hükümet şimdi ise indirimleri bize devasa olarak yansıtmalı. Biz benzin ve motorinin geçen seneki fiyatlardan satılmasını istiyoruz. Hadi yapamadı 9 TL''den satsın. Ama bu fiyatlardan değil. Devlet vatandaşına sahip çıkmalı. Üretim yapamayan devlet bütçe açığını bizim sırtımızdan kapatmamalı" yorumunu yaptı.  

Rusya- Ukrayna savaşı ile çalkalanan petrol fiyatlarında baş döndüren gelişmeler yaşanıyor. Petrol fiyatları, küresel resesyon beklentilerinin talebe zarar vereceğine yönelik endişelerle düşüş gösterdi. Brent petrolün varili saat 22.00 itibarıyla yüzde 9,7 azalışla 102,52 dolardan işlem gördü. Brent petrolün varili şu anda 104.33 dolardan işlem görüyor. Mazot 30''nin üzerine çıktığında brent petrolün fiyatı 130 doları aşmıştı. 

Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili de yüzde 8,55 düşüşle 99,16 dolardan alıcı buldu. Batı Teksas türü ham petrolün varili 11 Mayıs''tan bu yana ilk kez 100 doların altına geriledi.

Türkiye''de önceki gün benzine zam geleceği açıklanmıştı ancak son anda geri çekildi. 2 hafta önce alınan BDDK''nın kredi kararı sonrası 16,50 TL''ye kadar düşen 17 TL''yi aştı. En son geçtiğimiz hafta motorin, benzin ve LPG''ye indirimcikler gelmişti.

Brent petroldeki ani düşüş akaryakıt fiyatlarına indirim beklentisi oluşturdu. Merkez Bankalarının yükselen enflasyonu kontrol altına almak için para politikalarında sıkılaşmaya gitmesi, ekonomilerde resesyon beklentilerini artırdı. Resesyon beklentilerinin güçlenmesi, talebin azalacağına yönelik endişeleri de beraberinde getirdi.

Güney Kore''de de enflasyonun neredeyse 24 yılın zirvesine çıkması, ekonomik büyüme ve petrol talebinin zayıflayacağına ilişkin kaygıları artırdı. Petrol fiyatlarının Norveç''te enerji sektörü çalışanlarının greve gideceklerini duyurmasının ardından artan arz yönlü endişelere rağmen düşüş göstermesi dikkati çekti. Rusya''nın Ukrayna''yı işgal etmesi de petrol akışının bozulmasına neden oldu.

Enerji maliyetlerindeki artış küresel çapta enflasyonu tetiklerken bu durum Merkez Bankalarını faiz artışına yönlendirdi.

 

İlgili Haberler