Bu defa 1,5 milyon avans!

İstanbul'da yarın seçim yapılsa Ak Parti'nin elinde kalacak ilçe sayısı 6'yı geçmez. Ben de "bahis bürosu"nu şimdiden açarım. Bu kez vereceğim avans kesinlikle 1,5 milyon. Buna bir de not düşerim: en az.

Durum böyleyken, ekran bülbülleri sallamayı kesmiyorlar. Üstelik eskiler yetmiyor gibi, takviyeleri fark ediyoruz. Bugüne kadar çırçır kanallarda gözüken uvertürler, adı büyüğe çıkmışlarda sahne almaya başladılar.

Bazılarının, kimi eski tanıdıklarımızın "karbon kopyası" olması. Hemen birini baz alacağım; Mehmet Acet. O da çift unvanlılardan. Görüntü olarak değil ama düşünce olarak SETA'cı Hasan Basri Yalçın'ın bire bir klonlanmışı.

Acet, gerektiğinde bip atıp atıp sonra "detaya vakıf değilim"le sıyrılmaya çalışıyor. Melih Gökçek'i bir savunuşu vardı anlayan anlamayanlara anlatsın.

Adı yeni

Hemen konuya girince önemli bir değişimden söz etmeyi geciktirdim. Hande Fırat, tatile çıktı. Acaba "çıt-çıtı" ile mi yola koyuldu. Bu tabirin Aydın Doğan'a ait olduğunu hatırlatayım.

Ekip, Abdülkadir Selvi'nin yönetimine geçti. Programın adındaki "Gece Görüşü" de Ankara Kulisi'ne dönüştürüldü.

Acet yeni isim. Diğerleri alıştığımız tipler. Bu sefer programın kahramanı kesinlikle Murat Çelik'ti. Ankara Belediyesi depolarında bulunan jet ski dâhil bütün sansasyonel tespitler onun eseri. Dikmen Vadisi'nden sesli kayıt yapabilen kameraları ekleyebilirsiniz.

Boruya ilgi

Büyükşehir belediyelerinin ihalelerinin naklen yayını yepyeni izleyici kitlesi yarattı. Gürkan Hacır'ın ifadesine göre Ankara'daki plastik boru eksiltmesini takip edenlerin sayısı 400 binin üzerinde.

Hacır'a göre halk bazı şeyleri de çok sevdi. Mesela İSRAF kelimesini. Hemen herkes yolsuzluk yerine bunu tercih etmeye başladı. Bunun patenti de İmamoğlu'na ait.

İki başlılık

Gürkan'ın üstünde durduğu önemli konularındın biri de davul-tokmak hikâyesi. Başkan milletten, Meclisler Cumhur İttifakı'ndan. Bu konuda en sıkıntılı iller İstanbul ve Ankara. Megakentte "Pontusçu Tevfik Göksu" İmamoğlu'na saldırılarında kararlı. Bunların ancak "ani bir seçimle biteceği" kanısındayım.

Unutmadan

Biz yine çiçeği burnunda Ankara Kulisi'ne dönelim. Prof. Dr. Mehmet Şahin'i ilk kez bu kadar derli toplu gördüm. Gürkan'a peşinen söyleyeyim; "Hocaya bu hafta geçerli not verdim."

Şahin'in düşünceleri farklı olabilir ama mantık silsilesini takibi önemli. Hele bir tespiti vardı ki mükemmel ötesi; "Sistem tartışmasını başlatan aslında Ak Parti içindeki bazı isimlerdir." Ortaya çıkan parti hazırlıkları bunun kanıtı.

Bu doğum, iki ayrı yerde olacak gibi. Gül-Babacan ikilisinin çalışması en fazla yüzde 3 alır. Davutoğlu'nunki Konya yerelinde sıkışır kalır. Bu da benim gözlemim.

***

ESAS İŞLER

Deniz Bayramoğlu'nun yönettiği Gündem Özel'de izlenen asıl Türkiye gerçeği idi. Hele, gençlerin hayatlarına yön vereceği günlerde iseniz. "Ergen sorunları"na katılanların tespit ve önerilerini beğendim.

Konuyu uzatmadan, özetlemek istiyorum:

* Prof. Dr. Derya Uludüz: Olaya ergenlik safhasından başlarsak, geç kalırız.

* Prof. Dr. Özgür Öner: Ergen psikiyatrların sayıları mutlaka artırılmalı.

* Ayhan Korkmaz: Çocukların yaptıkları mutlaka onore edilmeli ve sergilenmeli.

* Ömür Kurt: Öğretmenlerin de eğitilmesi şart.

***

GERÇEK OLAN

Sanırım ülkemizde televizyon izleme rekortmeni benim. Gerçekten beğendiğim ekran yüzleri arasında birinciliği rahatlıkla Simge Fıstıkoğlu'na veririm. Bu kız sevdiğim tabirle "atletkomple." Hangi konuya yöneliyorsa, mükemmel beceriyor.

Diğeri

Bu yorumu yıllar önce bir kişi için daha yapmıştım; "Defne Samyeli." Planladığı hedefi kısa sürede yakaladı. Tam önemli bir kanalın genel yönetmeni olacak diye beklerken, dönüş yaptı.

Olağanüstü fiziği ve güzel sesini sahnede kullanmaya karar verdi. Bu da onun tercihi. Ne demişler "yanlış karar." Tüpten çıkmış dış macununu yeniden içeri sokmak mümkün mü? Bakalım yeni hevesi ve tercihi ne kadar sürecek?

***

BİRAZ MÜZİK

Gülay'ı çoktandır bir solo programda izlememiştim. Bu defa Türkühane'de Hasan Basri'nin konuğu oldu. TRT Müzik'teki yayın 45 dakika sürdü ama müthiş bir memleket turu atıldı. Basri'nin tabiriyle "kızcağızın yorumu dinleyenlere doğrudan geçiyor." Bence Gülay bu kadar ihmal edilmemeli...

GÜNÜN SÖZÜ

Her zaman, yapamayacağım şeyler üzerinde çalışıyorum ki, nasıl yapabileceğimi öğreneyim. Pablo Picasso

Yazarın Diğer Yazıları