Bu diyeti uygulayanların hayatında yaşanan 8 müthiş değişim. Beslenme uzmanları açıkladı

Bu diyeti uygulayanların hayatında yaşanan 8 müthiş değişim. Beslenme uzmanları açıkladı
Beslenme ve Diyet Uzmanları, meyve ve sebze ağırlıklı beslenen insanların hayatında birçok değişiklik olduğunu belirtiyor. İşte, meyve ve sebze ağırlıklı beslenen insanların vücutlarında ve hayatlarında yaşadığı 8 faydalı durum...

Başta ülkemiz olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde ne fazla tüketilen besinlerin başında et ve et ürünleri geliyor... Gelişen dünya ile birlikte yemek alışkanlıkları da farklılık gösterdi. İnsanlar artık daha hızlı ve ayakta tüketim gerçekleştiriyor. Ancak beslenme uzmanları, sebze ve meyve ağırlıklı beslenen insanların hayatında önemli değişiklikler meydana geldiğini belirtiyor. 

BESLENİRKEN EN ÇOK YAPILAN HATA 

Bitki bazlı yemeyle ilgili bir çok yanlış anlama var. Bazı insanlar bu tür beslenmenin sadece salata yiyebileceğiniz veya etten kaçınmanız gerektiği anlamına geldiğini düşünüyor, ancak durum bu değil. Bitki bazlı yemek, bitki bazlı yiyeceklere öncelik veren bir diyet benimsemek anlamına gelir. Tek bir besin grubunu veya besini tamamen ortadan kaldırmanız gerektiği anlamına gelmez. Aksine, daha fazla yiyecek grubu yemekle ilgilidir. Bitki bazlı bir beslenme daha fazla sebze, meyve, kepekli tahıl, fındık, tohum ve baklagil yemeye odaklanmalı, et ve süt ürünleri ise destekleyici bir rol oynamalıdır. 

Peki, sebze ve meyve ağırlıklı beslendikten sonra hangi durumlarla karşı karşıya kalırız. İşte meyve ve sebzeyi hayatından çıkarmayan insanların karşılaştıkları 8 durum...

1. Daha uzun yaşayabilirsiniz 

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre hayvansal protein yerine bitki bazlı protein yemek erken ölüm riskini azaltır.

2. Daha sağlıklı bir dünyayı destekleyeceksiniz

Bitki bazlı beslenme sadece vücudunuz için iyi değil; çevreye de faydalar sağlayabilirler. Aslında, dünyaca ünlü 37 bilim adamından oluşan bir ekip, kısa süre önce bitki bazlı bir beslenmenin hem insanlar hem de gezegen için en sağlıklı olduğunu belirleyen bir rapor yayınladı.

3. Vücudunuz kilonuzu daha iyi düzenleyecektir 

İster sağlıklı bir kiloda kalmak ister kilo vermek istiyor olun, bitkiler hedefe ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

4. Daha genç görüneceksiniz

Bir araştırmaya göre, A, C ve E gibi antioksidan vitaminler açısından zengin bitki bazlı beslenme, kan dolaşımındaki zararlı kanserojenleri ve toksinleri ortadan kaldırmaya yardımcıdır. Ayrıca hücresel hasarı önleyen ve cilt yaşlanmasını yavaşlatan telomerleri desteklediğini de gösterilmiştir.

5. Kalbinizi koruyacaksınız 

Bitki bazlı diyetler, kolesterolün kan dolaşımınıza emilimini azaltmaya yardımcı olarak kalp hastalığı riskini azaltabilen bol miktarda yüksek lifli gıda içerir.

6. Daha sağlıklı bir mikrobiyomu destekleyeceksiniz 

Çeşitli lif bakımından zengin bitkileri içeren bitki bazlı bir diyet, daha çeşitli ve sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu oluşturacaktır.

7. Tansiyonunuzu düşürür 

Yüksek tansiyon, kalp krizi, felç ve diğer kardiyovasküler hastalıklar için önde gelen risk faktörüdür, bu nedenle düşürmenin uzun vadede önemli sağlık yararları olabilir. Bunu yapmanın bir yolu, hala et ve süt ürünleri içeren bitki bazlı bir diyet uygulamaktır.

8. Daha mutlu hissedebilirsiniz 

Bir çalışmaya göre, araştırmacılar bitki bazlı bir beslenme tarzını benimseyen katılımcıların depresyon ve anksiyete semptomlarında iyileşme gösterdiklerini, bu da onları daha mutlu ve rahat hissettirdiğini buldu.