Bu durumlarda koronaya karşı antikor üretemiyorsunuz. Bilim insanları kötü gelişmeyi duyurdu

Bu durumlarda koronaya karşı antikor üretemiyorsunuz. Bilim insanları kötü gelişmeyi duyurdu
Dünyada tescil edilen ilk Covid-19 aşısı Sputnik V'yi geliştiren Gamaleya Araştırma Merkezi'nin başkanı Aleksandr Gintsburg, aşılama sonrasındaki antikor üretimiyle ilgili çarpıcı bir açıklamada bulundu. Gintsburg, yaşlılar, alkol tüketenler, streste olanlar ve antienflamatuar ilaçlar alan kişilerde antikor üretiminin daha zayıf seyrettiğini belirtti.

Sputnik'te yer alan habere göre, Rusya'nın Sputnik V aşısını geliştiren Gamaleya Araştırma Merkezi'nin başkanı olan Aleksandr Gintsburg, antikor üretiminin 4 grupta kötü seyrettiğini açıkladı.

"80 YAŞ ÜSTÜNDE KÖTÜ TEPKİLER VERİYOR"

Gamaleya Araştırma Merkezi Aleksandr Gintsburg, Rus medyasına açıklamasında, "Aşı yapıldıktan sonra antikorlar bazı kişilerde daha fazla, bazılarında daha az, bazılarında ise çok az miktarda antikor olabiliyor. 80 yaş üstü vatandaşlarda bağışıklık sistemi kötü tepki veriyor, gençlere göre daha uzun süre alıyor, enzimler daha kötü çalışıyor, antikorlar daha kötü üretiliyor. Elbette aralarında istisnalar da var, örneğin sağlıklı yaşam tarzını sürdüren, yüzenler" diye konuştu.

"BAĞIŞIKLIK KÖTÜ TEPKİ VERİYOR"

Çoğalan hücreler için zehirli olan alkollü içkileri kötüye kullanan kişilerde de antikor üretiminin kötü olduğunu dile getiren Rus bilim insanı, "Eğer her gün yarım bardak viski içiyor, ama sarhoş olmuyor ve kendinizi iyi hissediyorsanız, bağışıklık sistemi buna kötü tepki veriyor" ifadelerini kullandı.

"AĞIR STRES ANTİKORU ETKİLİYOR"

Ağır stresli durumlar veya devamlı stres de antikor üretimine yardımcı olmuyor diyen Gintsburg, "Statin, yani hücre çoğalmasını etkileyen antiinflamatuar ilaçlar alanlarda da durum aynı, bunlar genelde onkolojik hastalar. Böyle kişilerin oranını, araştırma sonuçlarıyla ilgili istatistikleri topladıktan sonra göreceğiz." dedi.

Rus bilim insanı, tüm bu grupların genel olarak tüm aşılara kötü tepki verdiğini, diğer enfeksiyonlara karşı da yeterince antikor üretmediğini de sözlerine ekledi.