'Bu ekonomik yıkımı hiç kimse taşıyamaz'

'Bu ekonomik yıkımı hiç kimse taşıyamaz'
Aytun Çıray: Enflasyonu ve hayat pahalılığını kabullenmişler. Aldıklarını ifade ettikleri her ekonomik tedbirden sonra sürekli konuşarak dünyada finans kuruluşlarını ve yatırımcıları ürkütüyorlar.

Bünyamin ÖZTÜRK / ANKARA

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 2023 yılından önce yapılacağını öne sürdü. Gerekçesini ise, "Bu ekonomik yıkımı ve sosyal sorunları kimse taşıyamaz" diye açıklayan Çıray, Türkiye'nin yeni bir rejim arayışına gireceğini belirtti. Sağlık alanında yaşananlara da dikkat çeken Çıray, AKP'nin sağlıkta değişim modelinin çöktüğünü kaydetti. MHP'nin gündeme getirdiği af tasarısının ise AKP'den habersiz olmadığını savunan Çıray, "İyi polis kötü polisi oynuyorlar" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kriz yok" diyor fakat Bakan Albayrak enflasyonla mücadele eylem planı açıklıyor. Kriz var mı yok mu?

"Enflasyonla mücadele programı açıkladıklarına göre enflasyonu ve hayat pahalılığını kabullenmişler demektir. Bu bir başlangıç. En azından enflasyona neden olduklarını kabul etmiş durumdalar. Yalnız ortaya koydukları çözüm projeleri ciddiyetten uzak. Seçimlere kadar Türkiye'yi idare etmeye çalışmak ancak seçimlerden sonra daha ağır sonuçlarını göreceğimiz bir süreç başlamış durumda. Bu ekonomik tedbirlere bir isim koymak gerekirse buna zabıta ekonomisi diyebiliriz. Çünkü insanlara zabıta göndererek fiyat indirimi istiyorlar. 3 ay önce zeytinin kilosu 12 TL'ydi. Şimdi en ucuz zeytinin kilosu 28 TL olmuş durumda. Yüzde yüzün üzerinden bir artış var. Diyelim ki zabıta ekonomisi ile bu 28 TL'lik zeytini yüzde 10 indirdiniz. Buna rağmen kilo fiyatı 25 TL'ye inecek. 3 ay içinde sadece zeytindeki pahalılık yüzde yüzün üzerinde. Dolayısıyla bu tür tedbirlerle bir sonuç alınacağına inanmıyorum. Ayrıca aldıklarını ifade ettikleri her ekonomik tedbirden sonra sürekli konuşarak dünyada finans kuruluşlarını ve yatırımcıları ürkütüyorlar. Örneğin en son İş Bankası hisselerini ortaya attılar. İş Bankası hisseleri CHP'nin meselesi değildir. İş Bankası hisseleri Türkiye'nin bütünün meselesidir. 2 nedenle bütünün meselesidir. Birincisi Atatürk'ün vasiyetine karşı olmak olur. İkincisi ise miras hukuku yerle yeksan olmuş olur. Türkiye'yi medeni ülke yapan konu başlıklarından biri medeni hukuku kabullenmiş olması ve medeni hukuk ile birlikte kabullenmiş olmasıdır. Bugün Atatürk'ün mirasına el uzatanların yarın milletin mirasına el uzatmayacağını garanti edemeyiz. Tabu delinmiş demektir. Bir ülkede tabu denilmişse o ülkede mal güvenliğinden bahsedilemez." 

Genel seçimler 2023'den önce mi olur?

"Ben Türkiye'de erken seçim olacağı kanaatindeyim. Bu ekonomik yıkımı ve sosyal sorunları kimse taşıyamaz. Onun için Türkiye yeniden bir demokratik rejim arayışına girecektir."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ittifaka yönelik "Siyasi Kombin" modeli hakkında fikriniz var mı?

"Bence kendileri Adalet ve Kalkınma Partisi'ne iltihak etmişlerdir. Gerisi teferruattır."

Suudi Arabistan İstanbul Konsolosluğu'nda gazetecinin ortadan kaybolmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Bunu hangi ülke yapmış olursa olsun Türkiye'ye sıkıntı yaratacak ve Türkiye'nin itibarını sarsacak bir olaydır. Düşmanca bir tavırdır. Bunu yapanlar Türkiye'ye karşı düşmanca davranmışlardır. Bizim tarihimizde kendi topraklarımızda böyle bir olay ilk defa oluyor. O gazetecinin fikirlerini paylaşmıyorum ama bir gazetecinin bizim topraklarımızda adeta bir Orta Doğu ülkesi gibi kaybolmuş olması çok sıkıntı verici bir olaydır. Bunu yapanların bir amaçlarının da Türkiye olduğunu düşünüyorum. Türkiye'yi medeni dünyadan çıkarıp Orta Doğu'ya itmeye çalışanlar var. Bu konuda çok uyanık olmalıyız."

"AKP'NİN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM MODELİ ÇÖKMÜŞ DURUMDA"

Sağlık alanında tasarruf kapsamında kısıtlamaya gidilmesini nasıl yorumluyorsunuz?

"Bunlar bizim duyduklarımız. Duymadığımız daha çok şey var. Esasen uzun zamandır hastanelerde bir kalite denetimi yok. Hangi kalitede ameliyat ipliği kullanılıyor hangi kalitede stent kullanılıyor bunu bilmiyoruz. Tasarruf etmek adı altında bunların kalitesinin çok düştüğünden ve insan sağlığı ile oynandığından kuşkularım var. Ayrıca bana en çok telefon hastalarına randevu alamayan vatandaşlarımızdan geliyor. Kuyruklar arttı sıra arttı insanlarımıza 2 veya 3 ay sonraya tetkik sırası veriliyor. Yani AKP'nin ortaya koyduğu sağlıkta değişim modeli çökmüş durumda. Ayrıca şehir hastanelerinde muazzam bir israf var. Şehir hastanelerine hasta garantisi verilmesi nedeniyle yatmayan hastalar için bile tüm vatandaşlarımız para ödüyor. Allah kimseyi düşürmesin. Geçenden 5 akçe geçmeyenden döve döve 10 akçe modeli sağlık sistemine de geldi. Sağlık sistemi ticarileştirildi. Sağlıkta ameliyatlarda tetkiklerde olağanüstü sayıda artış var. Hastaneler para kazanmak adına bunları çok yükseltiyorlar. En önemlisi de devlet hastaneleri ile üniversite hastaneleri tam bir borç batağındalar şuanda. Devletten ödenek alamıyorlar. Milletimize sizler aracılığı ile çağrım demokrasi konusunda hep birlikte ortak mücadele edelim. Ekmeği için özgürlüğünden vazgeçenler her ikisinden birden vazgeçerler. Demokrasi ve çağdaş parlamenter sistem ama geçmişten ders alınmış güçlendirilmiş bir parlamenter sistem yeniden inşa edilmedikçe hangi ekonomik tedbir alınırsa alınsın bir güven duygusu bir hukukun üstünlüğü anlayışı ortaya çıkmayacağı için Türk insanı fakirleşecektir. Son yaşananlardan sonra yüzde 50 devalüasyon olmuş. Gerçek enflasyon yüzde 45'tir. Milletimiz maalesef yüzde 45 daha fakirleşmiştir. Yapılan hesaplamalara göre kişi başına düşen mili gelirde 7 bin doların altına inmiştir. Artık ne yazık ki üzülerek ifade ediyorum Türkiye gelişmekte olan ülkeler seviyesine indirilmiştir. Bütün bunları siyasiler tek başına çözemezler. Dolayısıyla her türlü fanatizmimizi geride bırakarak sağlıklı düşünerek çocuklarımızın istikbali için iktidarın önümüzdeki seçimlerde kulağını çekme zamanı gelmiştir. Milletimizden beklentimiz budur."
KUTU

"YASA AYM'YE GİDERSE FETÖ AFFINA DÖNÜŞÜR" 

Af tasarı üzerinde bir anlaşmazlık mı yaşanıyor?

"İyi polis kötü polis oynuyorlar. Hazırladıkları yasanın TBMM'den aynı şekilde çıkması halinde herhangi birinin Anayasa Mahkemesi'ne gitmesi ile birlikte genel affa dönüşecektir. Anayasa'nın eşitlik ilkesi çerçevesinde bir nevi FETÖ affına dönüşür. Terör affına dönüşür. Bunu için şimdiden uyarıyoruz; ben bu iki koalisyon ortağı partinin bir birinden habersiz davrandıklarına inanmıyorum. Sadece birisi toplumun reaksiyonlarını öğrenmek için tartışmaya açıyor. Diğeri de anket yaptırıyor eğer toplumun tepkilerini azaltabilirlerse bu affı çıkaracaklardır. Ama bu af sözünü de ortaya atmakla aynı zamanda hapishanede bulunan insanlarda bir beklenti yarattılar. Özellikle kamu vicdanının kabul etmediği uyuşturucu kaçakçıları başta olmak üzere ve sonra da teröristlerin affa uğrayacak olması kamu vicdanını yaralayacaktır."