"Bu faiz oranları ile Türkiye'nin mevcudu sürdürmesi mümkün değil"

"Bu faiz oranları ile Türkiye'nin mevcudu sürdürmesi mümkün değil"
Ekonomi hakkında değerlendirmelerde bulunan İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, "Bu faiz oranları ile Türkiye'nin bırakın yeni yatırım yapması, mevcudu bile sürdürmesi mümkün değil" dedi.

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Anadolu Ajansı Finans Masası'na konuk oldu.

Türk Lirası'nın değer kaybıyla birlikte ekonomide yaşanan dalgalanmaları kontrol altına almaya çalışan Merkez Bankası'nın belirlediği yüksek faiz oranlarını eleştiren Bahçıvan, "Bu faiz oranları ile Türkiye'nin bırakın yeni yatırım yapması, mevcudu bile sürdürmesi mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Üretimin üzerinde finansman yükünün olduğunu belirten Bahçıvan, bu yükün bir an önce kaldırılması gerektiğini vurguladı.

"Başarı liginde oynayacaksanız, enflasyonu gündeminizden çıkarmanız gerekiyor" diyen Bahçıvan, Enflasyon bütün kötülüklerin anası-babası. Çift haneli enflasyonun en kısa zamanda hayatımızdan çıkması gerekiyor. Başarı liginde oynayacaksanız, enflasyonu gündeminizden çıkarmanız gerekiyor. Faizlerin şu an en yüksek seviyesinden geriye doğru gidişini görmekteyiz ama bunun Türk sanayisi için rekabet edebilir faiz oranı olduğunu söylemek mümkün değil" şeklinde konuştu.

Konkordatonun suistimal edildiği söylemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bahçıvan, şöyle konuştu:

"Çok haksız diyemeyeceğim bu şekilde söyleyenlere. Konkordato dünya alacak sisteminde yer etmiş bir uygulama. Doğru uygulanırsa belli bir nefes almak isteyen firmalar için bir fırsat ama bunu aşırı derecede suistimal edersek ifrat ile tefrit arasında bir karışma oluyor. Bunun spekülasyona dönüşmesi bile yanlış. Son zamanlardaki konkordato taleplerinin daha sıkı kontrol edildiğini memnuniyetle görüyoruz."

"Alınan tedbirler piyasalarda bir canlanma oluşturdu. Dövizin mutlaka dengeye oturması çok önemliydi, şu anda bu konuda pozitif gelişmeler var" diyen Bahçıvan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

- Bu faiz oranları ile Türkiye'nin bırakın yeni yatırım yapması, mevcudu bile sürdürmesi mümkün değil.

— Üretimin üzerindeki finansman yükünün mümkün olduğu kadar azaltılması, makule getirilmesi, hatta kökünden kaldırılması gerek.

— Doğru yatırımlar, hedefler, finansman politikaları ve yatırımcılar tespit edildikten sonra, teknolojide akılcı yatırımlar yapıldıktan sonra, Türkiye cari açık sorununu aşar.