Bu gece kandil mi? 17 Ekim Pazar Mevlid Kandili mi? Mevlid Kandili hangi gün?

Bu gece kandil mi? 17 Ekim Pazar Mevlid Kandili mi? Mevlid Kandili hangi gün?
Bu gece kandil mi? 2021 yılın son kandili olan Mevlid Kandili için heyecanlı bekleyiş başladı. Hz. Muhammed’in doğumunu işaret eden Mevlid Kandilinde Müslümanlar Allah’a el açarak günahlarının affını isteyecek. Peki, Mevlid Kandili ne zaman? 17 Ekim Pazar kandil mi?

2021 yılının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde dini günler takvimine göre Ekim ayı içerisinde yılın son kandili olan Mevlid Kandili idrak edilecek. Bu hafta idrak edilecek olan Mevlid Kandili, Hz. Muhammed’in doğumunu işaret etmekte. Müslüman alemi ise 17 Ekim Pazar günü kandil mi sorusuna cevap aramakta.

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN 2021?

Arapça "wld" kökünden türetilen "mawlid" sözcüğü "doğum" anlamına gelmektedir. Dilimize Mevlid olarak geçen bu kelime, Hz. Muhammed’in doğumunu işaret etmektedir. 2021 Mevlid Kandili bu yıl bu gece yani 17 Ekim Pazar gününe denk gelmektedir. Yani Pazar gecesi idrak edilecektir.

MEVLİD KANDİLİNDE NELER YAPILIR?

Kandil geceleri adına özel bir ibadet şekli bulunmamaktadır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, mübarek gün ve gecelerin ibadetlerle değerlendirilmesini tavsiye buyurmuş, bu gecelerde vakit ve kaza namazlarının kılınmasını istemiştir. Ayrıca tövbe ve istiğfarda bulunmak, zikir çekmek, dua etmekte gereklidir. Bu gecelerde Kur''an-ı Kerim okumak, peygamberlerin hayatını öğrenmekte mühimdir.

•    Peygamber Efendimize (sav) salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

•    Kur’an–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

•    Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah”ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

•    Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

•    Kişi kendine ve diğer Mü”min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

•    Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

•    Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

•    O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

•    Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

•    Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.

•    Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.

MEVLİD KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Hz. Peygamberimiz (s.a.v) bazı mübarek günlerin ve gecelerin değerlendirilmesini, bu gecelerde muhakkak Allah''a dua ederek ibadette bulunulmasını nasihat etmiştir. Bu günleri bağışlanma ve hayatımızı İslam''ın gerekliliklerine uygun hale getirme amacıyla bir vesile olarak görmek gerekir. Mevlid Kandili''nde de bu amaçla Kur''an-ı Kerim okumak, tövbe ve istiğfarda bulunmak, vakit, kaza ve nafile namazlarını eda etmek önemlidir. Ayrıca bu özel gece için oruç tutmak da yapılacak ibadetler arasındadır.

Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), "Şaban''ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ''Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…'' der." (İbn Mâce, İkâmetü''s-Salat, 191) buyurmuştur.

Bu kapsamda 18 Ekim Pazartesi günü oruç tutulabilir. Ancak isteyenler 17-18 Ekim''de de oruç ibadetini gerçekleştirebilir.