Kırmızı alanlar yerleşim yerleri peki içilebilir 69 dereyi bulabilir misiniz. Bir zamanların İstanbul haritası

Kırmızı alanlar yerleşim yerleri peki içilebilir 69 dereyi bulabilir misiniz. Bir zamanların İstanbul haritası
Doğal güzellikleriyle dünyayı kendisine hayran bırakmış İstanbul’un artık o eski halinden eser yok. 1911 yılında yemyeşil ormanları ve suyu içilebilir 69 deresiyle göz kamaştıran İstanbul’da betonlaşma, nüfus artışı, asfaltlama gibi faaliyetler nedeniyle bu doğallıkların yüzde 90’ı artık yok olmuş durumda.

YENİÇAĞ/ TOLGA ŞAHİN

İstanbul güzelliğiyle herkesi kendisine hayran bırakmış bir şehir. Doğal güzellikleriyle herkesi kendisine hayran bırakan İstanbul için Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart’ın "Dünya tek bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu" cümlesini sarf ettiği iddia edilir.

İstanbul güzelliğiyle insanları kendisine halen hayran bırakıyor bırakmasına ancak İstanbul’un artık ne yazık ki o eski halinden eser yok artık. Gerek göçler ve nüfus artışı gerekse doğal yapıların tahribiyle artık İstanbul’da yaşamak değil nefes almak bile zorlaştı.

Gazeteci Tevfik Yener’in aktardığı 1911 yılı İstanbul’una ait harita maalesef acı tabloyu gözler önüne seriyor. Haritada kırmızı işaretli yerler bina ve yerleşim alanlarını gösterirken geri kalan alanlar ise orman ve Boğaz’a akan “suyu içilebilir” 69 dereyi göstermekte.

Aradan geçen 110 yılda ise ne bu ormanlardan eser kaldı ne de “suyu içilebilir” derelerden. Dereler İstanbul’da durmasına duruyor ancak bunların yüzde 90’ı doğal yapısını kaybetmiş durumda.

Geçmişte şehir için mesire, su yolu ulaşımı, balıkçılık vb. faaliyetler için kullanılan bu dereler betonlaşma, asfaltma gibi faaliyetler nedeniyle artık ihtiyaçları karşılayamaz durumda.

c7b7fd4c-c367-4413-816e-13fd781cab4a.jpg