Bu kahramanların hakkı neden teslim edilmiyor, 23 yıldır hastane hastane geziyor

Bu kahramanların hakkı neden teslim edilmiyor, 23 yıldır hastane hastane geziyor
Gebze’de ikamet eden 2 çocuk babası emekli Uzman Çavuş Metin Sarı, 23 yıldır “gazilik” ünvanını alabilmek için mücadelede ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na yaptığı başvurunun reddedilmesi sonrası Sarı, hukuki başvuru sürecine hazırlanıyor.

TOLGA ŞAHİN /YENİÇAĞ- ÖZEL HABER

1997 yılında Tunceli’nin Ozat ilçesinde PKK’lı teröristlerce kurulan pusu sonucu kafasından yaralanan Sarı’nın kaldırıldığı askeri hastane raporunda “kafasında sıyrık” olduğu yazıldı. Ancak olaydan 2 ay sonra gittiği Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde çekilen Bilgisayarlı Tomografi raporunda kafasında “metalik yabancı cisim” bulunduğu belirtildi. Şubat 1998’de ise, Askeri Hastaneden gelen kati raporda “Cilt kesisi” ibaresi yer aldı.

uzman-cavus-metin.jpg

“KESİN KANAATE VARMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Ayrıca olay sonrası Metin Sarı’nın sol kulağında işitme kaybı yaşanırken 2012’de Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin raporunda Sarı’nın işitme engeli yüzdesi %13.1, özür oranı ise % 8 olarak belirtildi. Raporda, “Olay ile hastaneye başvuru tarihi göz önünde bulundurulursa işitme kaybının tıbbi olarak nasıl meydana geldiğine dair kesin bir kanaate varılması mümkün değildir” ibaresi yer aldı.

metin-sari-uzman-cavus.jpg

KAFASINDAKİ METALİK CİSİM TESPİT EDİLDİ

2018 yılında Ankara Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi’nin verdiği raporda ise, işitme kaybının patlama ile ilişkilendirilebilir özellikte olduğu, kafasının sağ tarafında cilt altında 2mm çapında metalik yabancı cisim bulunduğu belirtilirken vazife harp maluliyeti hususunda sağlık kurulunca değerlendirilmesinin mevcut olduğu ifade edildi.

emekli-uzman-cavus-metin-sari.jpg

BAŞVURUSU REDDEDİLDİ

Metin Sarı’nın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na gazilik hakları için yaptığı başvuru sonucunda rahatsızlığın 30 Ekim 1997’de meydana gelen yaralanmaya bağlı olduğuna yer verilirken başvuru 684 sayılı KHK uyarınca 1053 sayılı nizamnameye göre reddedildi.

“VATAN SEVGİSİNDEN ORDUYA GİRDİM”

SGK tarafından başvurusu reddedilen Metin Sarı şimdi hukuki başvuru sürecine hazırlanıyor. Bu vatana hizmet etmek için orduya girdiğini belirten Sarı, “İşlem hacmi yüksek olan bir firmada pazarlama müdürü olarak görev yaparken müdürün her türlü işi bırakma söylemlerine karşı ben vatan sevgisinden orduya girdim. Sabah beraber olduğumuz arkadaşımızın 2 saat sonra bizimle olmadığını, arkadaşlarımın parmaklarının kopmasını gördüm. Bende 1997 yılındaki çatışmada yaralanmama ve kafamda şarapnel parçası ve kulağımda işitme kaybı olmasına rağmen gazilik ünvanımı elde edemiyorum. Benden daha kötü durumda olan arkadaşlarım var onlarda haklarını elde edemiyor. İşitme kaybım olmasına rağmen ben 8 sene daha orduya hizmet verdim. Gazilik haklarımızın bize verilmesini bekliyoruz” dedi.

belge1-004.jpgbelge2-002.jpgbelge3-002.jpgbelge4-002.jpgbelge5-001.jpgbelge6-001.jpgbelge7-001.jpg

İlgili Haberler