İslam Memiş gram altın ve dolar için tarih verdi. Bu kez düşüş var dedi

İslam Memiş gram altın ve dolar için tarih verdi. Bu kez düşüş var dedi
Ekonomist İslam Memiş, gram altın ve dolar için tarih vererek, düşüş beklentisini açıkladı.

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, yurt içi ve yurt dışı gelişmeleri değerlendirerek emtia ve döviz piyasalarına dair değerlendirmeler yaptı. Memiş, gram altın, dolar için en düşük olabilecek seviyelere karşı uyardı, tarih vererek beklentisini açıkladı.

İslam Memiş''in Ekotürk kanalındaki değerlendirmeleri şöyle: Türkiye ciddi bir ekonomik krizin içinde ama bunun yanında bir operasyon sürecinde. Bunun altını dolduran sebeplerden biri de döviz kuru ataklarıyla birlikte ekonomi kurmaylarının ciddi çalışmaları var. Ekonomik paketle birlikte ben döviz kurlarında önümüzdeki 1 ay içinde sert bir gerileme beklediğimi de söyleyebilirim.

Dolar kurunda 17.80 gram altında 1050''yi telafuz ediyorum ama buna rağmen tüm varlıklarımı TL''ye çevirdiğimi söyledim. Zararsız olarak da tekrar dönebileceğimi 1-2 ay sonra düşünüyorum.

Dolar TL kurunda 17.80''i bekliyor olacağım, gram altında 1050''yi bekliyor olacağım. Bu rakamları da nisan ayında sık sık paylaşıyordum. Kişisel tercihimle birlikte, özellikle Türkiye''deki sıcak para akışının şu anda gelebileceğini ve tedbirlerin kur üzerinde etkili olacağını da tahmin ediyorum.

En iyimser rakamın 15.88 lira, gram altın TL''de 950 lira, gümüş gram fiyatında 11.50 olarak görüyorum. Ben burada da tekrar kişisel tercihlerimi, varlıklarımı korumak için korumuş olacağım.

Eylül ve ekim aylarında resesyonla küresel piyasalarda ciddi bir ekonomik kriz süreci beklediğimi ifade ediyorum. ABD''de faiz artırarak enflasyon baskılanmıyor. Biden tekrar açıklama yaparak, düşmeyen enflasyona dikkat çekti. Her ne kadar Fed''in 50 puanlık artışı bekleniyorsa da ben daha güvercin bir açıklama bekliyorum. 75 puanlık artış da konuşuluyor. Bunun piyasaları çok bozacağını düşünüyorum. Ciddi bir belirsizlik var, mutlaka baskılanacaktır bu. Önümüzde mevsim etkisiyle 2 ay enflasyon yatay seyredebilir ama eylülde ben bir kriz bekliyorum.

Haziran ayı sonuna kadar yeni paket açıklanmazsa yeni seviyeleri konuşabiliriz. Ben bu ay sonuna kadar Cumhurbaşkanının bizzat açıklayacağı paketle birlikte biraz daha yataylaşan bir piyasa ihtimalini görmemizin kuvvetli olacağını düşünüyorum.

Ben bu paketleri siyasi hamle olarak göreceğim. Ekonomik olarak geçerliliği olmayacak. Çünkü Merkez Bankası rezervleriniz ortada, risk primini ortada. Matematiksel olarak yapabilecek bir şey yok ama yeni enstrümanlarla kur ataklarını baskılayabilirsiniz. Aralıktan sonra baskılandı, 6 ay geçti, o zararını çıkaramayan bir yatırımcı var. Tekrar paket açıklanır, geriler. Bu kez döviz yatırımcısı yoğurdu üfleyerek yer. Bu ataklar ikinci kez denenebilir diye düşünüyorum ama bu siyasi hamle olur diye düşünüyorum.

Son 1 yıldır bütün emtialarda yeni rekorlar görürken altın ve gümüş bilerek ve istenerek baskılanıyor. Bu Merkez Bankalarının işine geliyor. Sert gerileyen altın ve gümüş olursa yatırımcılar bu tarafa yönelir. Zirve yapan altın ve gümüş olursa enflasyonu kabul etmeyen yatırımcı olur. Kontrollü şekilde bant aralığında tutuyorlar. Fed''e kadar 1780-1880, Fed sonrası 1880-1980 bant aralığını işaret ettim altın yatırımcısına. Ben altın ve gümüş fiyatlarının düşük kalma ihtimalini çok düşük görüyorum. Şu anda altın fiyatlarının sevdiği her şey var piyasalarda buna rağmen baskılanmaya devam ediyor.

İçeride döviz yatırımcısı çok. Dolar TL düşer mi korkusundan ziyade en fazla baskı altında kalmış enstrümanlar bana göre yatırımcıları daha fazla koruyabilir. Gümüş altına kıyasla düşük kaldığı için çok inandırıcı gelmiyor bana orta ve uzun vadede alınabilecek seviyede bence.
 

İlgili Haberler