Bu nasıl FIFA hakemi!

Süper Lig’in ilk haftası, önemli müsabakalara sahne oldu. Fikstürde Beşiktaş ile Trabzonspor’un ilk hafta birbirleriyle eşleşmesi başlangıca ayrı bir heyecan getirdi. MHK da müsabakalara sayısı 7 olan FIFA hakemleriyle başlayarak doğruyu yaptı. Onların yönetimi takımlar, seyirciler ve ülkedeki genç ve diğer hakemler için de önemlidir. Bu nedenle FIFA hakemleri de örnek kararlar vermek zorundadır. Ancak o hakemlerden birisi ne yazık ki aynı güzellikte maç yönetemedi. Sözünü ettiğimiz Beşiktaş, Trabzon arasındaki sezonun ilk dev maçını maçını yöneten Halis Özkahya... Özkahya, 7 FIFA hakemimizden biri ve iyi örnek olmalı. Ama maalesef sezona başlarken tam tersini yaptı.

 


Kural icat etti

 


Maçı izlerken kuralları değil kendi buluşlarını ortaya koyduğunu gördüm. Maçı izleyenler bildiği için tek bir örnekle kötü yönetimini anlatmak istiyorum. Colman oyundan atılmak,  Özkahya da onu atmamak için elinden geleni yaptı. Colman’ın Mustafa Pektemek’e yaptığı hareketler futbola yakışmayan davranışlardı. Neredeyse rakibinin futbol hayatını bitirecekti. Sahalara dönüp dönmeyeceği de meçhul. Hakem ne yazık ki bunu bile göremedi. İki takımın oyunucusu birbirine tekme atıyor o barıştırma çabasında... Tekme atan oyuncular barıştırılır diye bir kural yoktur ve kartla cezalandırılır. Özkahya kötü yönetimiyle hem hata, hem de genç hakemelere kötü örnek oldu.

 


MP Antalyaspor-K. Erciyes
Cüneyt Çakır

 


Sezonun açılış maçında iyi bir müsabaka yönetti. Maçı tek bir sarı kartla bitirdi. Demek ki bunlar oluyormuş.

 


K. Karabük-Kasımpaşa
İlker Coşkun

 


Kasımpaşalı Sancak’ın Sow’a yaptığı hareket penaltı olmalıydı. Yalçın rakipten çaldığı top kaleciye pas değildi, karar doğruydu. Kumaşı iyi bir hakem daha iyi maçlar verilebilir.

 


Ç. Rizespor-G.Birliği
Özgür Yankaya

 


Lige iyi bir başlangıç yaptı. Başarılıydı. Kulusic’e 2 sarıdan kırmızı kartı doğruydu

 


Torku Konya-Fenerbahçe
Tolga Özkalfa

 


Emenike’nin düşürülmesi penaltı olmalıydı. Ceza alanında düşene değil, düşürülene odaklanmalıydı. İki takıma verdiği penaltı kararları doğruydu.

 


Eskişehirspor-Bursaspor
Fırat Aydınus

 


İki ezeli rakibin anlamlı maçında başarılı bir yönetim çıkardı. Penaltı kararı doğruydu.

 


Akhisarspor- SB Elazığ
Ali Plabıyık

 


Sakin ve dikkatli bir yönetim sergiledi. Penaltı ve İvesa’ya verdi kırmızı kart kararı doğruydu

 


Kayserispor-Sivasspor
Yunus Yıldırım

 


Sezona iyi başlayanlardandı. Kartları doğruydu iyi yönetim gösterdi.

 


Beşiktaş-Trabzonspor
Halis Özkahya

 


Haftanın en kötü hakemiydi... Uygulaması, kartları yanlış, verdiği vermediği kararların sayısı belli değil. Kaç puan alacak merak ediyorum.

 


Galatasaray-Gaziantepspor
Barış şimşek

 


Faul yanlışları vardı. Penaltı kararı doğru ancak kaleciye sarı kart verebelirdi.

Yazarın Diğer Yazıları